Google je dominantan pretraživač interneta. Upišeš traženi pojam i uopće ne sumnjaš da će se najpopularniji rezultati pojaviti na samom početku

 

Ograničavanja ljudskih prava, ograničenja slobode govora ili cenzuru bilo koje vrste obično povezujemo s ograničeno slobodnim, neslobodnim ili diktatorskim režimima. Znači, postoji samo jedna istina i jedan način razmišljanja. Druge istine su nedostupne, pa o njima nećete ni znati. A ako i znate, svako otvorenije zagovaranje može vas itekako skupo koštati. Progona, teškog zatvora ili glave. Države, gdje se ovako nešto događa, obično su dobro poznate, tako da tu i nema prevelikih iznenađenja. Daleko je veći problem kada se ovakva praksa nenadano, tajnovito i perfidno počinje pojavljivati u sredinama, koje se inače hvale velikim slobodama i gdje su cenzure, navodno, nepostojeća kategorija. A cenzura pod krinkom slobode je lagani povratak u drugačije vode. Možda tek početak.

Google je dominantan pretraživač interneta. Upišeš traženi pojam i uopće ne sumnjaš da će se najpopularniji rezultati pojaviti na samom početku, odnosno da sustav pametno reagira na ono što pokušavamo naći. Ali, svijet kakvog poznajemo ili kakvog mislimo da poznajemo drastično se i vjerojatno zauvijek promijenio unatrag godine dana. Pristup informacijama vezanim za alternativnu medicinu postao je bezobrazno težak, gotovo preko noći. Google je izmijenio svoje algoritme, tako da su istinske alternativne i komplementarne terapije gotovo nestale. Dobro, možda nisu potpuno nestale, ali su premještene s prve na 48. stranicu, što je faktički isto. Neke od najpopularnijih alternativnih stranica, kao npr. Dr. Mercola, bilježe pad prometa od čak 99%. Logično pitanje: Zašto to Google čini i zašto onemogućava pristup nečemu što ljudi žele? Službenog objašnjenja nema, ali se naveliko barata s pretpostavkama. Možda je to udarac rastućim pokretima protiv cijepljenja, neki smatraju da je to korektiv lažnim vijestima, a možda je to i nalog pratećih regulatora. Na sreću ili na nesreću, ništa od navedenog nije točno. Googleova roditeljska kompanija Alphabet pokrenula je dvije farmaceutske tvrtke u zadnjih 6 godina – Calico i Verily Life Sciences. Ova zadnja je u međuvremenu ušla u partnerstvo s farmaceutskim gigantom GlaxoSmithKline. Uz to, jedan od predsjednika Alphabeta sjedi u upravnom odboru Mercka, drugog giganta, ujedno proizvođača najozloglašenijeg MMR cjepiva. Ha, zašto bi vam olakšavali pristup nečemu, što njima financijski ne ide u prilog? Da vidimo, mogući nastavci… Alternativa izvan zakona, zatvor za necijepljenje, prisilno čipiranje… Nastavite niz.

Cijeli proces (ili urota, kako želite) nije ograničen na Google. Recimo, Amazon je potpuno izbacio iz svoje ponude sve knjige ili časopise, koji se imalo kritičnije izražavaju o cjepivima. I tu je slična povezanost s farmacijom uveliko prisutna. Informacije na Wikipediji prolaze ekstremne manipulacije i prepravljanja u svim sadržajima, koji iole mirišu na alternativu. Zbog toga je Google kontinuirano favorizira. Korisnici Facebooka već odavno znaju da se grupe protivnika cijepljenja promptno brišu, čak i privatni profili osnivača.

Ukratko, peračima mozgova (začudo, tu se još nije uklopio Yahoo)ne odgovara prikazivanje svijeta kakav on je. Hoće nam nametnuti svijet kakav oni žele da bude. Medicina je tu svakako jedna od najvažnijih karika, ali budite sigurni da nije i jedina.


Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]