Kod obnove registracije vozila i obveznog osiguranja osiguratelj mi je odbio priznati bonus, jer da je s moje police isplatio odštetu suputniku u mom vozilu, koji je bio ozlijeđen u prometnoj nezgodi za koju ja nisam kriv već drugi vozač, osiguran kod drugog osiguratelja. Mogu li tražiti ispravak police i priznanje bonusa?


Suglasno odredbi čl. 1071., st. 1. Zakona o obveznim odnosima (ZOO) „odštetna odgovornost vlasnika odnosi se na štete koje pretrpi treća osoba koja se prevozi motornim vozilom, a glede stvari samo onih koje takva osoba nosi na sebi ili sa sobom“, a trećom osobom smatra se „oštećenik koji nije ujedno vlasnik, ni neovlašteni korisnik motornog vozila, niti osoba zadužena u vezi s pogonom motornog vozila“ (čl. 1069., st.34. ZOO). Dakle, suputnik u vašem vozilu jeste treća osoba.

Trećoj oštećenoj osobi vlasnik odnosno vozač odgovara po načelu objektivne odgovornosti, što znači da odgovara bez obzira da li je kriv za nezgodu i štetu ili nije.

Ako je kriv drugi vozač, oba vozača oštećenoj osobi odgovaraju po načelu solidarnosti, što znači da oštećeni suputnik može birati od koga će tražiti naknadu štete, od jednoga ili drugoga ili od obojice. Kako osiguratelj odgovara po istim načelima kao i vozač, to je vjerojatno suputnik tražio naknadu štete od vašeg osiguratelja, koji mu je morao isplatiti odštetu po vašoj polici osiguranja od odgovornosti. Čim je osiguratelj koristio vašu policu ima osnovu da vam ne odobri bonus, jer isti se odobrava ako po vašoj polici u određenom razdoblju nije bilo odštete. U kasnijem postupku, vaš osiguratelj će tražiti regresom isplatu od osiguratelja kod kojega je osiguran drugi vozač, krivac za nezgodu i štetu. Ako vaš osiguratelj naplati iznos koji je isplatio oštećenom suputniku iz vašeg vozila u cijelosti, imate pravo naknadno tražiti odobrenje bonusa koji vam je uskraćen kod obnove ugovora o obveznom osiguranju od odgovornosti.