03.05.2007.
Hrana i zračenje
Izlaganje hrane ionizirajućem zračenju (gama-zrake, X-zrake) sve je učestalije. Tako se uništavaju bakterije, insekti i gljivice, kako se hrana ne bi kvarila. Iako se postupak isprva koristio samo za tretiranje začina, izgleda da je PRAKSA ZAŽIVJELA I PUNO ŠIRE. Već se tretiraju meso, voće, povrće, kikiriki, lješnjaci i još štošta. Svakako, širok dijapazon. Međutim, ima tu jedan mali problem. Znate, SPOMEN ZRAČENJA NE DJELUJE DOBRO i narod bi jasno označenu ozračenu hranu zaobilazio u širokom luku. Upravo zato, ništa vam neće ni reći. Američka Uprava za hranu i lijekove dozvoljava da se ozračena hrana označi kao pasterizirana hrana. Jer je krajnji učinak isti. Nažalost, puno je razloga da mislim drugačije. Pasterizacija je loša, a OZRAČIVANJE JE JOŠ GORE.
Prema definiciji, pasterizacija podrazumijeva zagrijavanje hrane sa svrhom uništavanja mikroorganizama, a bez uništavanja same hrane. Pokazat će se da to, jednostavno, nije moguće izvesti kako je zamišljeno. Za dio bakterija temperatura postupka još uvijek je preniska, pa su, recimo, ZARAZE SALMONELOM MOGUĆE USPRKOS PASTERIZACIJI. S druge strane, ZAGRIJAVANJE ŽIVU HRANU PRETVARA U NEŽIVU HRANU. Tako se uništavaju encimi u mlijeku, a 50% TOLIKO OPJEVANOG MLIJEČNOG KALCIJA TIJELO VIŠE NE MOŽE ISKORISTITI. Naravno, PASTERIZIRANA HRANA NE ZNAČI I ČISTA HRANA. KONTAMINACIJA IZMETOM, MOKRAĆOM ILI GNOJEM ITEKAKO JE MOGUĆA. Pasterizacija na to ne djeluje. Treba imati prilično veliku maštu, kako bi se nekoga uvjerilo da je ozračena hrana isto što i neozračena hrana. Neka postrojenja koriste cezij-137 i kobalt-60, što je OTPADNI MATERIJL KOD PROIZVODNJE NUKLEARNOG NAORUŽANJA. (Nekoliko radnika već je umrlo zbog fatalnih doza zračenja, kojima su bili izloženi tijekom procesa.) Pokusi na labortorijskim životinjama pokazali su cijeli arsenal nevolja nakon uzimanja ozračene hrane. Primijećeni su problemi s bubrezima, oštećenja kromosoma, mišićna distrofija i unutarnja krvarenja. Radijacija stvara nove, specifične kemijske spojeve, koji povećavaju rizik od raka i dijabetesa. Tu mislim na dokazane kancerogene supstance, kao što su benzen, formaldehid, butan i metil propan. Zračenje uništava vitamine, esencijalne masne kiseline i druga hranjiva. Kod nekih vrsta hrane, VITAMINI A i B STRADAVAJU I DO 95%. Uz to, provedeno zračenje INTENZIVIRA gubitak hranjiva tijekom kuhanja. Promjena izgleda i okusa može biti zapanjujuća. Da li biste jeli meso, na kojem piše da je ozračeno? Da li biste jeli tretirano voće? Legalizacija radijacije hrane priča je za sebe. Dugoročne studije sigurnosti NIKADA NISU PROVEDENE. Najveće kompanije za ozračivanje hrane već odavno su vrbovale vodeće svjetske znanstvenike s ovog područja. A ovi vjernost novom poslodavcu nerijetko izražavaju kroz KORIGIRANE STAVOVE. Najednom su shvatili kako je svaki strah zapravo suvišan. Teško da se može vjerovati rezultatima istraživanja, koja potpisuju financijski zainteresirane grupacije. U stvari, cijeli problem podsjeća me na GMO. Lepeza znanstvenika i pseudoznanstvenika gura narodu u usta ono što narod ne želi. A perfidnim smicalicama nikada nećete saznati što zapravo jedete. MOGLI BI TO KRIVO PROTUMAČITI. Zračeno, genetski obrađeno, prskano... Bojim se i pomisliti što je sljedeće na redu.
Izdvojeni članci
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?