Liječenje raka nije lagana zadaća. Ja bih rekao da čovjek mora živjeti najzdravije moguće, ako uopće želi biti kandidat za izlječenje. Recimo, nastavite li pušiti usprkos bolesti, vaša odgovornost ravna je nuli. (Nemojte samo govoriti da vam je to jedini preostali užitak. STVARNO VAS NE ZABRINJAVA ŠTO SVAKOM CIGARETOM SMANJUJETE SVOJE IZGLEDE?) Mislite li da je liječenje samo gutanje tableta uz NEPROMIJENJENE LOŠE ŽIVOTNE NAVIKE? MISLITE DA ĆE PREPARATI SREDITI I BOLEST I NOVU KOLIČINU OTROVA, KOJU SLAŽETE NA VEĆ SOLIDNU PODLOGU? Noni-sok uz pomfrit i kobasice u potpunosti gubi svoja ljekovita svojstva. Uzalud vam sve liječenje, ako se istovremeno tankate sirupima i cola-pićima. Dijeta za oboljele od raka trebala bi biti rigoroznija nego bilo koja druga. Alternativno liječenje raka podrazumijeva kompleksan pristup (stvaranje zdravog okoliša, u kojem stanice raka ne mogu opstati), što sigurno ne uključuje novo trovanje. Pogrešna prehrana MOŽE UNIŠTITI CIJELI TRETMAN. Čak i mala „zastranjivanja“ mogu biti kobna. Zadaća je teška, ali ne i nedostižna. Mnogi su se već izliječili isključivo pravilnom prehranom.

Kao prvo, moram vam reći da je podjednako važno ono što NE SMIJETE jesti, kao i ono što SMIJETE jesti. Pogrešna prehrana dovodi do bolesti, to je neupitno. Konkretno, kada interno stanje postane dovoljno zagađeno, DOLAZI DO RAZRASTANJA GLJIVICA, A TO JE VEĆ POLA PUTA DO PUNO OZBILJNIJIH STANJA. U zadnje vrijeme, rak se povezuje upravo s gljivicama. Kako gljivice moraju jesti, one konstantno šalju odgovarajuće signale o svojim potrebama. TO ĆETE OSJETITI KAO GLAD, i to glad usmjerenu prema najnezdravijem spektru namirnica (šećer, sladoled, meso i sl.). A hrana za gljivice nije vaš cilj, zar ne? Izgleda da također postoji i pojačana glad, usmjerena prema hrani, na koju ste inače alergični. Naravno, vi želite ozdraviti, pa ćete i gljivične signale zanemariti.

Alternativna medicina poznaje različite dijetalne pristupe za oboljele od raka. Ovdje će biti opisana dijeta, povezana s jednom od najaktualnijih metoda liječenja raka, o kojoj će uskoro biti više riječi. Prvo ćemo svu hranu i pića razvrstati u nekoliko kategorija:

1. Hrana koja hrani i jača stanice raka, kao i mikrobe unutar tih stanica i u ostatku tijela (npr. šećer, gazirana pića, mliječni proizvodi)
2. Hrana koja stvara rak (npr. margarin, rafinirano ulje, pomfrit, umjetni zaslađivači)
3. Hrana koja dolazi u direktni sukob s tretmanom (npr. fluorid, alkohol, kava)
4. Hrana koja odvraća imunološki sustav od suzbijanja bolesti (sve vrste mesa)
5. Hrana sa sastojcima, koji uništavaju stanice raka, sprečavaju njegovo širenje ili na neki drugi način pomažu kod tretmana (npr. brokoli, cvjetača, mrkva)

Više je nego očito da su prve 4 kategorije nepoželjne. Idealno bi bilo, barem za vrijeme liječenja raka, koristiti samo hranu iz pete grupe (ako je moguće, u sirovom obliku). Bolje u cjelovitoj formi, nego kao sok. Naravno, neke prilagodbe su potrebne za pacijente, koji su posebno izmučeni bolešću. O tome će još biti riječi. U sljedećem prilogu: Koje povrće je najbolje? Što je to super-hrana? Da li su cjelovite žitarice dozvoljene? Što za slatki okus?