Hrvatska kao GMO-free zemlja vjerojatno je VEĆ SADA tek mrtvo slovo na papiru. I nemojte misliti da je samo soja u pitanju...


Tvrtka Croatiakontrola ima jedini laboratorij u Hr­vatskoj, koji je opremljen za testiranje hrane po europskim standardima. Dakle, netko kome se zasigurno može vjerovati kada je u pi­tanju hrana. Zbog toga slje­deći podaci i zvuče uznemi­rujuće. Pri brojnim kontrolama 2013. godine, utvrdili su da je 12% soje proizvedene u Hrvatskoj GMO pozitivno. Iz Ministarstva poljoprivrede odmah su reagirali šturim priopćenjem, navodeći da njihove inspek­cije u protekle 4 godine nisu utvrdile prisutnost GMO soje u Hrvatskoj. Na kontradikcije oko državnih ins­pekcija već smo i navikli, ali ovo je ipak mizerno. Nakon više stotina uzoraka otkri­vene GMO soje oni kažu da toga zapravo nema. Podsje­ćam, do sada je važilo da GMO kultura u Hrvatskoj neće biti. Da li su se neke okolnosti izmijenile?

Obično se ovakve stvari ne događaju slučajno. Mož­da sve bolji odnosi s SAD-om podrazumijevaju i uvo­đenje Monsantovih sjemena na naše tržište, pa makar i u nekakvoj formi ilegale. Za sada. Kada se praksa ustali i proširi, uvijek će se naći netko da nam kaže kako je sve zdravo, korisno i seljacima profitabilno. Sve je pod strogim nadzorom i sve po­krivaju propisi EU. Nitko se od ove hrane neće razboljeti i ona je rješenje za glad u svijetu. Imam dojam da smo tek korak od ovoga.
 
Hrvatska kao GMO-free zemlja vjerojatno je VEĆ SADA tek mrtvo slovo na papiru. I nemojte misliti da je samo soja u pitanju...

Tek nakon nekoliko dana čuli smo i ministra Jakovinu. Pričica se mrvicu promijenila. Dakle, on kaže da je riječ o „izoliranim slučajevima nelegalne proizvodnje“. Se­lja­ci su kupili sjeme, koje „nije cer­tificirano na pod­ručju Hr­vatske“, već je certificirano u zemljama regije (konkretnije, u BiH). Sjetva takvim sjemenom kod nas je nelegalna. Ups, nešto je ne­legalno?

Nitko nije zbog toga prijavljen? Zar nakon više stotina ilegalnih slučajeva ins­pekcije nisu službeno reagirale? Zar nije uloga inspektorata da nas čuva upravo u ovakvim okolnostima i da svaku ilegalu sasječe u korijenu? Što je sa zaštitnom ulogom države?

Dopustite da vas podsjetim kako su inspekcije u nekim daleko sitnijim slu­čajevima itekako revnosne. Zatvarale su lokale zbog ku­gle sladoleda, koja nije pro­knjižena računom. Ili zbog nekoliko kuna viška u bla­gajni. Postavljeni prioriteti i goli razum znaju biti u kontradikciji.

Curenje GMO-a na hr­vatska polja može imati ka­tastrofalne učinke. Otkad su Argentinci (prije 15 godina) dozvolili masovnu GMO-proizvodnju, pojavnost raka povećana je za 4 puta, ne­plodnost se otela kontroli, a rađanje bolesne djece pos­talo je uobičajeno. Jesmo li na sličnom putu?

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!