Imam 26 godina i već duže vrijeme se bavim teretanom. Uz to već sedam godina imam problema sa desnim ramenom i ne mogu ruku podignut iznad visine ramena, s tim da mi je ruka ispružena ravno ispred mene. Moje pitanje je da li ja sa takvom ozljedom mogu i dalje raditi treninge ali sa lakšom kilažom i da li je kod takvih ozljeda potreban operativni zahvat?

Nalaz magnetske rezonance govori u prilog ili traumi u prošlosti, ili intenzivnoj fizičkoj aktivnosti s velikim opterećenjima ramena bilo sa utezima u položaju iznad glave, bilo kroz ponavljane eksplozivne pokrete. Bez obzira na uzrok, oštećenja tetiva u tako mladoj životnoj dobi valja uzeti ozbiljno, naročito ako se namjeravate i dalje baviti sportom.

Ideja da i dalje radite iste vježbe koje su moguće i uzrokovale ovakvo oštećenje, samo sa manjim opterećenjem, nije dobra. Naime, kod bilo kakvog oštećenja dubokih tetiva ramena, cijeli rameni obruč mijenja način na koji se pokreće, a u cilju smanjivanja daljnje štete na već ozlijeđenom tkivu. Slično je to stanju u kojem šepate kada imate žulj na peti. U koliko je trčanje prouzročilo žulj, nećete nastaviti trčati, ali samo manjom brzinom, već na neko vrijeme prestati trčati u potpunosti.

Ne morate posve prestati trenirati, ali je nužno da vas i vaše nalaze pregleda iskusan fizioterapeut, te vam preporuči koje vježbe i u kojem opterećenju možete i trebate raditi u teretani u cilju uklanjanja bolova i poboljšanja funkcije. Po postizanju punog i bezbolnog pokreta, daljnji savjeti fizioterapeuta o načinu povratka u puni trening, također će vam biti od velike koristi.