Možete li mi pojasniti učinkovitost injekcije SUPLASYN 1-Shot 60mg/6ml, koju mi je preporučio liječnik? Imam 48 godina i dijagnozu degenerativne promjene s rubnom osteofitozom u smislu artroze te rupturu LCA.

Artroza koljena kompleksna je degenerativna i progresivna bolest koju karakteriziraju dva procesa - jedan je trošenje hrskavice odnosno smanjivanje njene debljine, a s time i slabljenje njene funkcije, dok je drugi pokušaj tijela da smanji štetu, stvarajući osteofite i mijenjajući oblik koštanih zglobnih tijela. Sveukupno, proces ide u smjeru smanjivanja pokretljivosti, povremene ili kontinuirane bolnosti, uz faze otoka i upale, koje mogu spontano dolaziti i prolaziti.

Liječenje je uvijek kompleksno te se sastoji od odgovarajuće fizioterapije za smanjivanje bolnosti, upale i otoka. U mirnoj fazi, individualno vježbanje dokazano pomaže u smislu prorjeđivanja potrebe za protuupalnim lijekovima i analgeticima te rjeđoj potrebi za dodatnom liječničkom skrbi. Također, postoje dokazi da populacija pacijenata s artrozom, koji se bave umjerenom i rekreativnom sportskom aktivnošću kasnije ima potrebu za ozbiljnim operativnim zahvatima.

Razvojem medicine, uz sve popisane postupke, dobili smo mogućnost pacijentima pomoći i s lijekovima koje pomoću injekcije apliciramo direktno u zglob. Jedan od takvih sastojaka je i hijaluronska kiselina. Ona ne liječi osnovni problem, ali pomaže u smanjivanju ili otklanjanju bolova. Uobičajeno se daje u jednoj ili tri instilacije te se postupak može ponoviti nakon 6 mjeseci ili kasnije.

Sama po sebi, hijaluronska kiselina ima ograničeno djelovanje. No, ako se kombinira s fizioterapijom, a posebice s individualno kreiranim programom vježbi, tada očekujemo da ukupno stanje koljena bude značajno bolje nego nakon samo injekcije.

Moram napomenuti da postoji i značajan postotak pacijenata kod kojih ovaj lijek nema nikakvog učinka.