Zbog kontakta urina i kože nakon nekog vremena koža reagira upalnom reakcijom pa se javlja crvenilo oko spolnih organa. Često se javljaju i urinarne infekcije kao posljedica inkontinencije.


Mokrenje je fiziološka radnja kojom se prazni mokraćni mjehur. Psi i mačke mokre svjesno, isto kao i čovjek, što znači da je pražnjenje mok­ra­ćnog mjehura voljna radnja. Urinarna inkontinencija je istjecanje mokraće iz mokraćnog mjehura neovisno o volji psa ili mačke. Problem je veoma neugodan i za životinju i za vla­s­nika. Uzroci mogu biti raz­ni, a o determinaciji uzroka ovi­si i liječenje te njegova uspješnost. Uzroke inkontinenecije u os­novi dijelimo na neurološke i ne-neurološke.

Kod neuroloških uzroka simp­tomatologija ovisi o lo­kaciji lezije, no najčešće se srećemo sa atoničnim mjehurom koji se ne steže, te se u njemu nakuplja mokraća dok nije toliko prepunjen da urin počne curiti van kroz uretru. Među ne-neurogene uzroke ub­rajamo različite urođene ano­malije mokraćnog mjehura   i uretre, kroničnu upalu mok­raćnog mjehura, neoplazije, mokraćne kamence, bolesti pro­state te priraslice izazvane operativnim zahvatom.

Jasno je da je determinacija uzroka inkontinencije najvaž­niji korak u liječenju. Klinički pregled, pretraga urina, osnov­ni laboratorijski nalazi krvi, te kod mužjaka pregled prostate dati će cijeli niz podataka koji će nas usmjeriti ka točnoj dijagnozi. No teško je započinjati bilo kakvo liječenje bez navedenih osnovnih pretraga. Već sama dob i spol životinje us­mjeriti će veterinara na pravi put, a značajni su i oni podaci koje dobivamo od vlasnika pos­tavljanjem niza pitanja: da li do nekontroliranog mokre­nja dolazi samo po noći, da li je to prisutno stalno ili samo pov­remeno, napreže li se životinja  kod mokrenja, itd.

Inkontinencija urina ima cijeli niz neugodnih posljedica. Kao prvo nijedna se životinja ne osjeća ugodno kada shvati da leži u vlastitoj mokraći. Nije im jasno što se događa i nastoje se što bolje očistiti (posebno ma­ce). Zbog kontakta urina i kože nakon nekog vremena koža reagira upalnom reakcijom pa se javlja crvenilo oko spolnih  organa. Često se javljaju i urinarne infekcije kao posljedica inkontinencije. 

Neugodna je cijela situacija i za vlasnika posebno ako se radi o kućnom ljubimcu koji spava u krevetu. Poželjno je da pri prvom odlasku veterinaru po­kušate uhvatiti uzorak urina kako bi se isti odmah mogao i pregledati i to posebno ukoliko se radi o maci kod kojih je ka­te­trizacija u većini slučajeva ne­moguća bez opće anestezije.