13.02.2003.
Inzulin - kamen smutnje
Za ulazak u zonu, trebat će vam nešto računanja. TEŽINA, POSTOTAK TJELESNE MASTI I STUPANJ FIZIČKE AKTIVNOSTI ODREĐUJU VAŠE POTREBE ZA BJELANČEVINAMA. To je ključni podatak, jer idealan unos masti i ugljikohidrata određuje se isključivo prema bjelančevinama. Drugim riječima, proteini su fiksna kategorija. PA KOLIKO ISPADNE. Tu bi već moglo biti neočekivanih i neugodnih iznenađenja. Prema takvim kalkulacijama, DNEVNI KALORIJSKI UNOS PONEKAD NE PRELAZI 1.200 KCAL. A možda ni 1.000 kcal. Bez sumnje, striktno provođenje režima izazvat će glad. Već i sama pomisao na dozvoljene količine ubrzo razbija sve iluzije o lagodnom mršavljenju uz puno masti i puno mesa. Zona je vrlo restriktivna dijeta.
Idealan omjer (30% bjelančevine-30% masti-40%ugljikohidrati) postiže se rasporedom na blokove. Jedan blok čini 9g ugljikohidrata ili 7g bjelančevina ili 1,5g masti. (Kalorijske liste i kalkulator uvijek vam moraju biti pri ruci.) Mnogi ne izdrže dugo na zonskom kalorijskom režimu, PA MODIFICIRAJU SISTEM PO PRINCIPU PROPORCIONALNOG POVEĆANJA HRANJIVIH TVARI, STALNO PAZEĆI NA OMJER 30:30:40. No, to znači i izlazak iz zone, jer ćete prijeći, fiksno određene, dozvoljene količine bjelančevina. A to se ne smije.
Sears, tvorac zone, kaže: "Mnoge beskorisne dijete predstavljaju samo redukciju unijetih kalorija. U zoni je drugačije. Kalorijske potrebe su iste, ALI JE IZVOR DRUGAČIJI. ZAŠTO BI SVE UNOSILI KROZ USTA, KADA VELIKO KALORIJSKO SKLADIŠTE LEŽI U AKUMULIRANIM MASNIM NASLAGAMA?" Stvarno, zašto? ZAR NE BI BILO JOŠ BOLJE DA SASVIM PRESTANETE JESTI? Tada bi razgradnja akumuliranih masti bila još efikasnija.
Ključna riječ, oko koje se u zoni sve vrti, je inzulin. Sve počinje i završava na inzulinu. Što je najvažnije, ON KRIJE I TAJNU DEBLJANJA. Poslušajmo još malo što nas Sears podučava: "SAMO MAST VAS SIGURNO NEĆE UDEBLJATI. Nego to čini povišeni nivo inzulina. A povišeni nivo će nastati ili od viška kalorija u prehrani ili od znatno veće zastupljenosti ugljikohidrata u odnosu na masti. Štetno je oboje. Da bude jasnije, višak ugljikohidrata šalje svojevrsnu hormonsku poruku. Prenosilac poruke je inzulin, a poruka je vrlo jednostavna: USKLADIŠTI KAO MAST! Bez raznosača, poruka ne bi stigla. Najbolji način za debljanje stoke su žitarice. Ukratko, VIŠE MASTI ZNAČI I MANJE INZULINA U OPTICAJU. Zbog toga će vas masti činiti mršavijima, a riža debljima." Interesantno. Izgleda da su Kinezi rođeni s nekom greškom. Riža ih ne deblja, iako bi to itekako mogli očekivati.
Istina u zoni je uvijek diskutabilna. Kod inzulina pogotovo. Naravno, istina je da unijeti ugljikohidrati podižu nivo glukoze u krvi, a to potiče produkciju inzulina. Ali, začudo, rast inzulina potiču i bjelančevine. Po pitanju debljanja, TIJELO PUNO LAKŠE STVARA TJELESNU MAST OD UNIJETIH MASTI, NEGO OD UNIJETIH UGLJIKOHIDRATA. Pri pretvaranju ugljikohidrata u tjelesnu mast izgara 23% kalorija, dok se pri stvaranju tjelesne masti od unijetih masti gubi samo 3%. Zapravo, uopće nema čvrstih dokaza da visoki nivo inzulina uzrokuje debljinu. Ili ako uzrokuje, u kojoj mjeri uzrokuje. Doduše, zna se da (pre)debeli ljudi postaju sve otporniji na djelovanje inzulina. To je svojevrsna zaštitna adaptacija, čime se vjerovatno usporava akumulacija tjelesne masti.
Prema studiji, objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, GOVEDINA PODIŽE INZULIN VIŠE NEGO PAŠTA OD BIJELOG BRAŠNA, A RIBA VIŠE OD CRNOG KRUHA. Kada uspoređujemo rast glukoze, GOVEDINA STVARA 27 PUTA VIŠE INZULINA NEGO SMEĐA RIŽA. Činjenice su neumoljive.
Prije nekoliko mjeseci, u vrijeme najveće zaluđenosti zonom, nekoliko ljudi iz moje okoline me je iz dana u dan uvjeravalo u zdravo zonsko mršavljenje. (Gojazni su i inače najveći zagovornici ovakvih dijeta.) Uopće ne sumnjam u ispravnost vage. Samo znam da način mršavljenja i struktura izgubljenih kilograma predstavljaju veliki problem…
Slijedeći put: Živjeti uz ketozu
Izdvojeni članci
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?