Za ulazak u zonu, trebat će vam nešto računanja. TEŽINA, POSTOTAK TJELESNE MASTI I STUPANJ FIZIČKE AKTIVNOSTI ODREĐUJU VAŠE POTREBE ZA BJELANČEVINAMA. To je ključni podatak, jer idealan unos masti i ugljikohidrata određuje se isključivo prema bjelančevinama. Drugim riječima, proteini su fiksna kategorija. PA KOLIKO ISPADNE. Tu bi već moglo biti neočekivanih i neugodnih iznenađenja. Prema takvim kalkulacijama, DNEVNI KALORIJSKI UNOS PONEKAD NE PRELAZI 1.200 KCAL. A možda ni 1.000 kcal. Bez sumnje, striktno provođenje režima izazvat će glad. Već i sama pomisao na dozvoljene količine ubrzo razbija sve iluzije o lagodnom mršavljenju uz puno masti i puno mesa. Zona je vrlo restriktivna dijeta. Idealan omjer (30% bjelančevine-30% masti-40%ugljikohidrati) postiže se rasporedom na blokove. Jedan blok čini 9g ugljikohidrata ili 7g bjelančevina ili 1,5g masti. (Kalorijske liste i kalkulator uvijek vam moraju biti pri ruci.) Mnogi ne izdrže dugo na zonskom kalorijskom režimu, PA MODIFICIRAJU SISTEM PO PRINCIPU PROPORCIONALNOG POVEĆANJA HRANJIVIH TVARI, STALNO PAZEĆI NA OMJER 30:30:40. No, to znači i izlazak iz zone, jer ćete prijeći, fiksno određene, dozvoljene količine bjelančevina. A to se ne smije. Sears, tvorac zone, kaže: "Mnoge beskorisne dijete predstavljaju samo redukciju unijetih kalorija. U zoni je drugačije. Kalorijske potrebe su iste, ALI JE IZVOR DRUGAČIJI. ZAŠTO BI SVE UNOSILI KROZ USTA, KADA VELIKO KALORIJSKO SKLADIŠTE LEŽI U AKUMULIRANIM MASNIM NASLAGAMA?" Stvarno, zašto? ZAR NE BI BILO JOŠ BOLJE DA SASVIM PRESTANETE JESTI? Tada bi razgradnja akumuliranih masti bila još efikasnija. Ključna riječ, oko koje se u zoni sve vrti, je inzulin. Sve počinje i završava na inzulinu. Što je najvažnije, ON KRIJE I TAJNU DEBLJANJA. Poslušajmo još malo što nas Sears podučava: "SAMO MAST VAS SIGURNO NEĆE UDEBLJATI. Nego to čini povišeni nivo inzulina. A povišeni nivo će nastati ili od viška kalorija u prehrani ili od znatno veće zastupljenosti ugljikohidrata u odnosu na masti. Štetno je oboje. Da bude jasnije, višak ugljikohidrata šalje svojevrsnu hormonsku poruku. Prenosilac poruke je inzulin, a poruka je vrlo jednostavna: USKLADIŠTI KAO MAST! Bez raznosača, poruka ne bi stigla. Najbolji način za debljanje stoke su žitarice. Ukratko, VIŠE MASTI ZNAČI I MANJE INZULINA U OPTICAJU. Zbog toga će vas masti činiti mršavijima, a riža debljima." Interesantno. Izgleda da su Kinezi rođeni s nekom greškom. Riža ih ne deblja, iako bi to itekako mogli očekivati. Istina u zoni je uvijek diskutabilna. Kod inzulina pogotovo. Naravno, istina je da unijeti ugljikohidrati podižu nivo glukoze u krvi, a to potiče produkciju inzulina. Ali, začudo, rast inzulina potiču i bjelančevine. Po pitanju debljanja, TIJELO PUNO LAKŠE STVARA TJELESNU MAST OD UNIJETIH MASTI, NEGO OD UNIJETIH UGLJIKOHIDRATA. Pri pretvaranju ugljikohidrata u tjelesnu mast izgara 23% kalorija, dok se pri stvaranju tjelesne masti od unijetih masti gubi samo 3%. Zapravo, uopće nema čvrstih dokaza da visoki nivo inzulina uzrokuje debljinu. Ili ako uzrokuje, u kojoj mjeri uzrokuje. Doduše, zna se da (pre)debeli ljudi postaju sve otporniji na djelovanje inzulina. To je svojevrsna zaštitna adaptacija, čime se vjerovatno usporava akumulacija tjelesne masti. Prema studiji, objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, GOVEDINA PODIŽE INZULIN VIŠE NEGO PAŠTA OD BIJELOG BRAŠNA, A RIBA VIŠE OD CRNOG KRUHA. Kada uspoređujemo rast glukoze, GOVEDINA STVARA 27 PUTA VIŠE INZULINA NEGO SMEĐA RIŽA. Činjenice su neumoljive. Prije nekoliko mjeseci, u vrijeme najveće zaluđenosti zonom, nekoliko ljudi iz moje okoline me je iz dana u dan uvjeravalo u zdravo zonsko mršavljenje. (Gojazni su i inače najveći zagovornici ovakvih dijeta.) Uopće ne sumnjam u ispravnost vage. Samo znam da način mršavljenja i struktura izgubljenih kilograma predstavljaju veliki problem… Slijedeći put: Živjeti uz ketozu