Prije 10 godina sam pao sa skija i povrijedio koljeno te mi od tada iskače čašica. Ako nezgodno stanem - iskoči. Nakon toliko vremena koljeno me je počelo boljeti i upalilo se te imam vodu u koljenu. Što da radim i je li normalno da mi koljeno iskače?

Opis simptoma ukazuje na luksabilnu (nestabilnu) patelu. Povijest bolesti govori kako je trauma inicijalni uzrok te nestabilnosti. Sadašnje stanje, karakterizirano otokom i bolovima, govori kako je došlo do oštećenja drugih tkiva koljena (vjerojatno hrskavice).

Kod kroničnih nestabilnosti bilo kojeg zgloba (u ovom slučaju koljena, a specifično čašice ili patele), s vremenom dolazi do oštećenja ostalih dijelova zgloba, s reaktivnim promjenama, naročito kosti, a sve u pokušaju tijela da smanji nestabilnost. Sve to postupno, a nekada i vrlo brzo, pokreće degenerativne promjene koje vode do artroze, koja se vrlo teško liječi. Upravo poradi toga, nestabilnosti zgloba, koje se ne smiruju po upornoj fizioterapiji (napose vježbama), treba kirurški stabilizirati kada god je to moguće.

U zavisnosti od stanja zgloba i patele moguće je stabilizirati patelu tzv. plastikom MPFL, odnosno ponovnom uspostavom ligamentarne stabilnosti. Ovaj zahvat, kada ga izvodi iskusan kirurg, u pravilu donosi sanaciju ovakvih nestabilnosti, sa smanjenim rizikom od daljnjeg razvoja osteodegenerativnih promjena.

Postoperativni oporavak je relativno dug i važno je da ga vodi iskusan fizioterapeut.

U koliko je došlo do značajnijeg oštećenja zglobne hrskavice, ili drugih struktura koljena, tada spomenuti zahvat možda nije moguće učiniti, ili je potreban opsežniji i kompleksniji kirurški pristup. Sve detalje u tom smislu treba raspraviti s kirurgom, a poslije učinjene magnetske rezonance, koja bi trebala pokazati detaljnije u kojem je stanju koljeno.