Na riječ brak ili veza, koja vam je prva asocijacija? Pitajući ljude dobila sam najčešće odgovore – prekid ili “Jooooj, nemoj mi samo o vezama...”

SKako nas nitko nije učio kako se “igrati” veze ili braka, možda asocijacije ne bi trebale čuditi. Razloga za prekid veze sam se naslušala; preljub, financijski problemi, pasivnost partnera, lijenost, neurednost...sami možete nastaviti niz.

Prema mom iskustvu to su samo opravdanja. Ukoliko želite misliti da se prekid veze desio radi jednog od gore navedenih primjera, usuđujem se izjaviti da su vam šanse za isti ili još žešći scenarij zagarantirane kao i kazna za parkiranje na pješačkom prijelazu.

Upirući prstom u partnera stavili ste se u poziciju žrtve i teško da ćete ikada spoznati što je pošlo naopako. Dodijelili ste sami sebi status nemoćne osobe s kojom se život grubo ponio.

Što mislite o drugačijoj varijanti?

“Ponašanje i izjave mog partnera toliko su me izluđivale da nisam znala više kako se nositi s time. Nisam znala riješiti naše svađe...Postalo mi je preteško. Nisam više mogla funkcionirati na poslu, s djecom, s partnerom. Otišla sam jer sam osjećala da ću izgorjeti, ako ostanem.”

Nema okrivljavanja partnera. Fokus je na vama. Uzeli ste odgovornost u svoje ruke i znate da imate moć promijeniti sebe, kako vam se ne bi desilo opet isto.

Preuzimanjem odgovornosti na sebe (što se mnogima ne sviđa jer puno je lakše kriviti partnera za prekid) postajete snažni. Život uzimate u svoje ruke. Osvještavate stavove, način razmišljanja i ponašanja koja vam ne donose sreću u vezi. Mijenjate unutar sebe što je potrebno i ne ostajete zatvorenik starog načina funkcioniranja – okrivljavanja druge strane i nesagledavanja vaše odgovornosti. Tako izbjegavate ključni uzrok radi kojeg se ljudima ponavljaju iste muke u različitim vezama.

Pomognite proslijediti ovu poruku osobama koje muči sličan problem, a za koje znate da im može pomoći da žive sretnije.

Zahvaljujem vam se unaprijed u svoje i njihovo ime!

Zauzvrat, poklanjam vam provjereno učinkovit vodič za bolju komunikaciju u vezi.

Preuzmite ga klikom na   Obnovi Ljubav