Ublažavanje mjera i kontrole sigurnosnog razmaka glavne su vijesti, koje trenutno zapljuskuju medijski prostor. Tko je kihnuo i tko se grupira? Tko razumije i tko ne razumije opasnost teniskih loptica u širenju epidemije? I tema za zaratiti: Tko je u pravu po pitanju mentalnog sklopa Billa Gatesa i njegovih namjera sada i u budućnosti? Da, budućnost...

Bilo to realno ili ne, lijepo je nadati se da će budućnost biti bolja. Ili: Tužno je buditi se i lijegati uz košmar misli o crnim danima, koji slijede. Optimizam bi trebao biti pokretač života,od kojeg nije dobro odustati. Kriza, poput ove epidemije, često otvara rasprave o dubljem upoznavanju samoga sebe i povijesnim prekretnicama. Dakle, da li nas iskustva epidemije i prateći veći ili manji strah za vlastiti život i živote drugih dragih ljudi mogu potaknuti na radikalna razmišljanja o neophodnim predstojećim promjenama? Postoji li svjesnost za korjenite promjene, o kojima donedavno nismo niti razmišljali? A nismo razmišljali zato što nam je život bio dobar ili nije bio dovoljno loš. Želite odmotati dio virtualnog filma? Gdje nas prekretnice mogu odvesti?

Iskustva s karantenom, radom od kuće i školom na daljinu donedavno su bili nezamislivi. Nije se moglo i nije se htjelo. Sada je sve pokrenuto apstraktno brzo. Mnogi u tome vide manje troškove i poprilično realnu budućnost. Čak i ako nema epidemija, zagađenja ili drugih zastrašujućih scenarija. Ne bih se čudio da maske postanu stalni segment osobne zaštite, bez čega nećete moći primirisati u javni zatvoreni prostor. Govor, disanje i kašljanje su rizične radnje, koje mogu završiti raspadom pluća.

Razmišljate li o malo drugačijem turizmu s više ili manje ograničenja? Bez švedskog stola, ali s ucrtanim razmakom po plažama. Ili nova vizija frizerskog salona, više nalik na bolničku izolaciju, gdje je potrošnja dezinfekcije veća nego pive u prosječnom kafiću. Razmišljate li o vrlo realnoj opciji da će koronavirus (ili nešto slično) uvijek predstavljati apsolutni zdravstveni prioritet, gdje ćete se sa svim drugim dijagnozama morati snalaziti na razne načine? Narodni lijekovi i „uradi sam". Znam da je to jezivo nezamislivo (učili su nas da doktor rješava sve), ali takva su vremena. Ajmo i korak dalje...


Što ako zalihe hrane u svijetu usahnu zbog epidemije, zagrijavanja, radijacije, ratova ili pada većeg meteora? Život neće prestati. Imat ćemo tablete, poput astronauta. Smiješat će razne kombinacije s raznim aromama. Otpasti će kuhanje i povezani troškovi. Otpasti će teški najloni iz dućana. I lijekovi i hrana izgledat će vrlo slično. Ako ništa drugo, teško mi je zamisliti debljanje u takvim okolnostima. Još manje ustajale džepove u debelom crijevu, toliko karakteristične za sadašnjost.


Teško da ćemo i čipiranju dugo odolijevati. Ugrađena znanost pratit će nas gdjegod da krenemo uz lagani utjecaj na deklariranu slobodu. Bezbroj podataka, putem kojih država osigurava poslušnost, a vama nudi potpis prstom. To je znanost u razvoju.... I tek mali dio iznenađenja, koja nas očekuju. Nalazimo se na prekretnicama, zar ne?


Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]