Obilje hrane koja će ovih dana prekriti sve naše stolove, predstavlja pravi izazov za nas, a posebno za naše kućne ljubimce. Kuća je puna finih mirisa, stalno se nešto peče i odlično miriši, a i hrana je ponuđena na mjestima gdje je inače nema. Mnogo češće dolaze gosti, koji pod svaku cijenu žele podijeliti svoj obrok s vašim psom. Pas će, naravno, biti oduševljen ovakvom idejom, no treba jako paziti što im se daje.

Niski stolići u dnevnim boravcima prekriveni kolačima, neodoljiv su prizor za svakog, pa i ne naročito proždrljivog psa. No, u većini slučajeva komadići kolača i božićnih keksa neće naškoditi vašem ljubimcu, ako su količine umjerene. Potreban je dodatan oprez kod ostavljanja griota i sličnih slastica koje imaju mnogo alkohola, jer to već može uzrokovati ozbiljnije probleme. Pas, naime, neće pojesti jednu griotu, već će, ako mu je dostupna, slistiti cijelu kutiju… Pripaziti treba i na slatkiše koji su u plastičnim omotima ili celofanu. Neki će psi vrlo spretno odmotati pakiranje i pojesti samo ono što treba, no oni lakomiji progutat će i ambalažu koja može biti neprobavljiva.

Imate li macu, ona će ionako sve prekontrolirati bez obzira na to gdje vi stavili kolače. Ako bude zadovoljna, neće ih dirati, ali budite oprezni s ukrasima za bor. Ako se vaša maca voli zabavljati s kuglicama na boru, izbjegavajte lampice, svjećice i staklene kuglice kao i nitaste ukrase koje maca može progutati.

Najveći zdravstveni problem za pse predstavljaju ostaci odojka i sličnih stvari koje će malo veseliji gost, a ponekad i sam vlasnik, s velikim zadovoljstvom ispod stola spustiti vašem psu. Lakom pas će se natrpati kostiju, a vi ćete prvi dan Nove godine provesti kod veterinara. Kosti mogu izazvati vrlo ozbiljne probleme s probavom. Pas kod kojeg je zbog kostiju došlo do začepa, stalno će se bezuspješno napinjati, a nikako neće moći obaviti veliku nuždu. Takvo stanje može potrajati i danima, no svakako preporučujem da se potraži veterinarska pomoć već nakon sat vremena naprezanja. Ako baš morate dati nešto sa stola, neka to bude nekakav suhi keks ili komadić mesa , a najbolje je dati koricu kruha (NE KOSTI!).

U vrijeme Božićnih i Novogodišnjih blagdana često se pojavi problem kamo s kućnim ljubimcem. Odlazite li na doček Nove godine, prilično je nezgodno ostaviti psa samoga kod kuće. U toj noći galama je sveopća, pa ako se pas boji zvuka petardi i neobičnih zvukova uopće, vrlo je vjerojatno da će cijelu noć umirati od straha, osobito ako je sam. Postoji li mogućnost, najbolje bi bilo da psa ostavite nekome od rodbine ili prijatelja koje pas dobro poznaje, a koji neće upriličiti vrlo buran doček Nove godine. Doček Nove, za pse je, ustvari, poprilična gnjavaža - puna kuća ljudi, djeca koja uglavnom gnjave i žele vašeg psa po svaku cijenu gladiti, stol prepun mirisnih stvari sve to izludit će vašeg prijatelja. Naime, on je mnogo sretniji kad je sve uobičajeno i kad se sve odvija svakodnevnom rutinom u kojoj se osjeća sigurnim.

Za većinu pasa je najbolje da u vrijeme blagdanske gužve bude zatvoren u nekoj zasebnoj prostoriji, te da ga netko od ukućana svako malo pogleda. Nakon sat ili dva shvatit će da mu je tamo bolje nego u gužvi i najvjerojatnije će odspavati dobar dio novogodišnje noći.