Jedan dan je dovoljan za ono najjednostavije i najbliže, ali učinite si taj gušt jednom u životu. Ne sljedeće godine. Učinite to ove godine. Dok je u planini još dobro vrijeme

 

 

Nedavno sam bila kod automehaničara koji me pitao idem li kada na Zavižan. Začudio se da mojim autom (koji nije baš najnjegovaniji) stignem do gore jer je čuo da je makadam toliko loš da se treba ići džipovima ili motorima. Koje dezinformacije!

Dakle, otići do gore je vrlo jednostavno. Iza Senja je Sveti Juraj i iznad njega skrećete uzbrdo. Najnormalnijim običnim autom, no nakon puta planirajte pranje. Pratite table i ne možete pogriješiti. Zavižanu prilazite ili preko Oltara (cca 10 km makadama) ili preko Krasnog (cca 5 km makadama). Preporučam Krasno pa usput možete kupiti fantastičan sir. Na ulaznoj točki Babić Siča kupit ćete ulaznicu za nacionalni park. Cesta vas vodi do velikog parkinga gdje se ostavljaju vozila te označenom stazom kroz šumicu ili lagano asfaltiranom cestom pješice prošećete 15 – 20 minuta do doma na Zavižanu. Gore možete samo uživati u predivnom pogledu na otoke i planinu u isto vrijeme, u ugostiteljskom objektu popiti osvježavajuće piće i doslovno došetati u šlapicama. Ako ste ponijeli ikakve visoke čvrste sportske cipele, preporučeno gojzerice (ima ih povremeno već od 300 kn na sniženjima tokom godine), možete cijeli dan obilaziti obližnje vrhove na koje se iznimno lako popeti u ugodnim šetnjicama koje traju do sat vremena, a sa kojih ćete još bolje vidjeti magičan pogled. Ne brinite se, nećete biti sami, sresti ćete još puno izletnika, neće vas zaskočiti medvjed i zmije ne lete zrakom kao ptice. Ovo je zaista veliko turističko izletište. U okolici, na pola sata lagane šetnje je i velebitski botanički vrt u kojem možete ubiti dodatna 2-3 sata. Znači, jedan dan je dovoljan za ono najjednostavije i najbliže na knap, ali učinite si taj gušt jednom u životu. Ne sljedeće godine. Učinite to ove godine. Dok je u planini još dobro vrijeme.

Također, ako imate gojzerice i možete šetati po ravnom 3-4 sata vrlo laganog hoda, od sveg srca vam preporučam odlazak do Rossijeve kolibe. Guglajte, pogledajte slike, od parkinga pratite table Premužićeve staze i lagano krenite. Ovo je najljepši dio predivne Premužićeve staze. Također, ovaj dio je vrlo jednostavan, potpuno ravan, staza je često široka i 1 metar, nema skretanja uopće i nemate gdje zalutati. Ako nije zaista loše vrijeme, na stazi će biti gužva, hrpa ljudi i nemate se čega bojati. U Rossijevoj kolibi se može i prespavati ako nosite svoju opremu i ako ima mjesta, jer funkcionira kao sklonište za petero-šestero ljudi. Povratak je nova 2- 4 sata, zavisno od brzine hoda i količine fotografija koje ćete uslikati jer ova staza ostavlja bez daha na svakom koraku. Priuštite si to!