Dezinfekcija ruku posebno je korisna kada je neka zaraza u kući, kao na primjer teški konjuktivitis, a neće biti na odmet niti kod običnijih viroza i hunjavica

 

 

U prethodnim člancima upoznali ste se s osnovama ove teme -  materijalima i kutijicama, papirnatim ručnicima ili suhim mekanim pamučnim maramicama, pa ću pretpostaviti da ih već imate. Za maramice za dezinfekciju ruku najbolje su male prenosive kutijice s maramicama koje se mogu naručiti na internetu.

Dezinfekcija ruku posebno je korisna kada je neka zaraza u kući, kao na primjer teški konjuktivitis, a neće biti na odmet niti kod običnijih viroza i hunjavica.

U recepturi ćemo koristiti eterična ulja koja, osim što će dezinficirati ruke, djelovati i na naš imunološki sistem. Osjećamo miris tih maramica, dakle, molekule eteričnih ulja ulaze u naš nos, a time i u krvotok (usput, razmislite o tome koje sve mirise „komercijalne“ kozmetike osjećate i osvijestite da kemikalije koje čine te mirise također ulaze u vaš nos, a time i u krvotok).

 

Dakle, imate spremne kutijice i pamučne/papirnate maramice, zalijevate ih količinom tekućine koja je navedena na pakiranju, zavisi od površine upijajućeg materijala i moći upijanja istog.

Za količinu od 100 ml tekućine potrebno nam je:

-        90 g destilirane vode ili hidrolata, na primjer mente ili čajevca

-        5 g baznog ulja malih molekula (badem, marelica, lješnjak…)

-        15 kapi eteričnog ulja čajevca, 10 kapi ravensare, 5 kapi geranij bourona

-        2 g glicerola

-        (opcija) 2 g saponina juke

-         (opcija) 40 kapi glicerolnog estrakta sjemenki grejpa

-         (opcija) 5 ml tinkture mire

 

Prvo pomiješajte bazno ulje i eterična ulja, na to dodajte glicerol i sve druge sastojke osim saponina juke te promiješajte štapnim mikserom, na kraju dodajte saponine juke i pomiješajte žlicom. Tako ćete izbjeći nepotrebno stvaranje obilne pjene.

Tekućinu izlijte u kutijicu na maramice i pustite da se u potpunosti natope, ako je potrebno izlijte višak tekućine i spremite za sljedeću turu. Ako nedostaje tekućine, napravite novu i dolijte koliko je potrebno.

Ako ćete tekućinu nositi u bočici i koristiti izlijevanjem na ruke, imajte na umu da ju trebate svaki puta prije upotrebe vrlo snažno protresti da se sastojci spoje.