Kada je jednom jednostavni d.o.o. osnovan, ni po čemu se ne razlikuje od drugačijih poduzeća. Ono neće voditi nekakvo jednostavnije knjigovodstvo, neće jednostavnije plaćati poreze, neće jednostavnije poduzimati neke druge pravne radnje

Otprilike dvije godine su prošle otkako je omogućeno registriranje poduzeća kao jednostavnih društava s ograni­čenom odgovornošću. U te dvij­e godine još nije otkriven raz­log zašto su takva društva od strane zakonodavca nazva­na jednostavnima.

Dapače, značenje tog doda­tnog slova u kratici od prvog je dana dobilo niz kolokvijalnih tumačenja, od kojih neka nisu primjerena zapisivanju na ovom mjestu, a neka su plod čis­tog nerazumijevanja. Neki­dan mi tako reče gospodin tije­kom telefonskog razgovora da je otvorio jedinstveno poduzeće!

Čini mi se da je takva sudbina svih umotvorina stvorenih u svrhu političke promidžbe i mazanja očiju, jer one koje do­nesu stvarni pomak i novinu budu odmah prihvaćene s ra­zu­mijevanjem.

Počnimo od otvaranja tak­vog poduzeća: ono nije ni po čemu jednostavnije od otva­ranja drugačijeg poduzeća. Postupak otvaranja bit će vam jeftiniji, ali budući da je razlika na štetu javnobilježničkih ure­da kojima je zabranjeno više naplatiti gotovo isti posao koji čine za d.o.o., na osnivačima je da prethodno saznaju iz usme­ne predaje u kojem uredu ovo neće utjecati na nivo usluge koji će dobiti.

Vrlo je mali broj podu­zetničkih poduhvata koje je moguće pokrenuti s kapitalom od 10 kuna. Čak i onih 20.000 koje su potrebne za otvaranje 'običnog' d.o.o.-a rijetko su dovoljne za prvih par mjeseci hladnog pogona.

Najviše tri osnivača i jedan direktor, naredno su ogra­ničenje, ali ne vidim kako su i jednostavnost. 

Kada je jednom jednostavni d.o.o. osnovan, ni po čemu se ne razlikuje od drugačijih poduzeća. Ono neće voditi nekakvo jednostavnije knjigovodstvo, neće jednostavnije plaćati poreze, neće jednostavnije poduzimati neke druge pravne radnje, neće jednostavnije dolaziti do narednih dozvola koje će mu trebati, neće jednostavnije zapošljavati ili otpuštati radnike, neće se jednostavnije niti zatvoriti kada to osnivač poželi, niti će ga jednostavnije zatvoriti pra­vni sustav ako osnivač i odgovorna osoba to propusti.

Za poslovne partnere tak­vog poduzeća također nije ništa jednostavnije. Dapače, opet najviše zbog neznanja, većina ih zazire od poslovanja s takvim poduzećima. Kao da će osnivača d.o.o.-a 20.000 kn koje je uplatio za temeljni kapital kasnije spriječiti u poči­nj­e­nju nedjela i nestanku s tržišta! Zapustiti i ostaviti 'na ledu' svoje poduzeće mogu jednako obojica, a likvidacija i brisanje iz sudskog registra za obje su vrste poduzeća potpuno jednake.

Sva ljepota jednostavnog d.o.o. ukaže se njegovu osni­vaču onda kada ga poželi doka­pitalizirati i pretvoriti u d.o.o. Ta­da prvo treba platiti skoro 10.000 kn revizijski nalaz, pa sudske takse, javnobilježničke pristojbe i javne objave skoro 5.000 kn, dodati za temeljni kapital iz rezervi ili uplatiti koliko treba - a sve to da bi doista samo izgubio jedno slovo iz naziva!

Zato ja najčešće savjetujem ozbiljno zainteresiranima za poduzetništvo na malo dulje staze da otvore d.o.o. 

I sami osnivači jednostavnih društava većinom žale što nisu napravili isto. Sma­traju da im izuzeće od plaćanja članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori, kao jedina beneficija koju stvarno imaju, nije dovoljna kompenzacija za neozbiljno shvaćanje od strane partnera.

U našem smo knjigovodstvenom servisu ipak osmislili specijalnu ponudu za j.d.o.o. No, bit ću iskrena, nije to samo zato da oni plate manje za našu uslugu. Takvi su, naime, skloni da nam jednostavno - nestanu! Gdje ima dima, očito ima i vatre!

Sretno i jednostavno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge