Naša tvrtka dobila je dozvolu za obavljanje povremene ugostiteljske djelatnosti u gradskom prostoru koji trenutno ne pruža ugostiteljske usluge radi čekanja raspisivanja natječaja. Dozvola je data da se može obavljati ugostiteljska djelatnost za potrebe odvijanja povremenih kulturnih i sličnih događanja i manifestacija  u tom prostoru. Je li navedeni dokument valjani dokaz o pravu korištenja prostora kod podnošenja zahtjeva za utvrđivanje nastavka korištenja minimalnih tehničkih uvjeta bivšeg ugostitelja u istom prostoru?

 

Osnovni preduvjet kod otvaranja ugostiteljskog objekta predstavlja, između ostalog,  zadovoljavanje minimalnih tehničkih uvjeta. Zahtjev se podnosi mjesno nadležnom Uredu državne uprave u županiji, odnosno nadležnom upravnom tijelu grada Zagreba (Odjel za gospodarske djelatnosti i rad), a prema mjestu gdje se objekt nalazi.

Prilikom podnošenja zahtjeva za utvrđivanje minimalnih tehničkih uvjeta za ugostiteljske objekte potrebno je priložiti, između ostalog, isprave o ispravnosti:

  • dokaz o ispravnosti električnih instalacija,
  • izvješće o ispitivanju učinkovitosti ventilacije,
  • izvješće o ispitivanju parametara radnog okoliša,
  • izvješće o ispitivanju strojeva i uređaja s povećanim opasnostima i dr.

 
Nadalje, uz  zahtjev za utvrđivanje minimalnih uvjeta za ugostiteljske objekte koji se ne kategoriziraju treba, između ostalog, priložiti:

  • rješenje Trgovačkog suda o upisu u sudski registar (za pravne osobe),
  • rješenje o upisu u Obrtni registar (za fizičke osobe),
  • dokaz da se građevina može koristiti odnosno izdati rješenje za obavljanje djelatnosti sukladno odredbama Zakona o prostornom uređenju i gradnji,
  • prethodno odobrenje Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode sukladno čl.65. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara - za objekte u Povijesnoj urbanoj cjelini gradova te za zaštićena nepokretna kulturna dobra izvan povijesno urbane cjeline i dr.

Iz predmetnog upita razvidno je da je pribavljena dozvola za obavljanje ugostiteljske djelatnosti za potrebe odvijanja povremenih kulturnih i sličnih događanja i manifestacija. No, kada je u pitanju dokaz o pravu korištenja prostora, a koji se predaje uz zahtjev za utvrđivanje minimalnih uvjeta za ugostiteljske objekte koji se ne kategoriziraju, pod istim se podrazumijeva izvadak iz zemljišne knjige, kupoprodajni ugovor, ugovor o zakupu i sl. Drugim riječima, potrebno je priložiti dokument kojim je utvrđeno vlasništvo nad prostorom ili dokaz da je prostor u zakupu i da je time ostvareno pravo na korištenje istog.

Slijedom svega navedenog, uputno je kontaktirati nadležni Ured državne uprave u županiji, odnosno nadležno upravno tijelo grada Zagreba (Odjel za gospodarske djelatnosti i rad), a prema mjestu gdje se objekt nalazi i zatražiti dodatne informacije, odnosno provjeru dokumentacije koju je potrebno priložiti zahtjevu, a kojom se dokazuje pravo korištenja prostora za obavljanje ugostiteljske djelatnosti.