Enzimi su neophodni za tisuće biokemijskih procesa u organizmu (uključujući standardni metabolizam i detoksifikaciju), a oni se kuhanjem iznad 48 stupnjeva uništavaju

 

Ponekad nismo ni svjesni kakvo obilje hrane nam je na raspolaganju. Živimo na mjestu i u vrijeme kada se zaista ne moramo bojati gladi. Ali, što nam doprinosi zdravlju, a što ima sasvim suprotan učinak? Jesu li naši organi adaptirani na prehrambene navike novog doba? Ili sve savršeno funkcionira samo ako je hrana u iskonskom obliku? Tu treba reći da su adaptacije svakako vrlo spore, tako da svaki iskorak ima svoju cijenu, veću ili manju. Poznato je desetogodišnje istraživanje dr Francisa Pottengera, kada je skupinu od 900 mačaka podijelio u nekoliko kategorija. Jednu je hranio isključivo sirovim mesom i sirovim (nepasteriziranim) mlijekom. Ostalima je davao razne kombinacije sirove, kuhane i druge hrane. Savršen razvoj i zdravlje bili su prisutni samo kod potpuno sirovog režima. Sve druge mačke prolazile su lošije. Sada se pitate kakve to ima veze sa čovjekom? Puno više nego mislite.

Dakle, zašto sirova hrana ima iscjeljujuća svojstva? Enzimi su neophodni za tisuće biokemijskih procesa u organizmu (uključujući standardni metabolizam i detoksifikaciju), a oni se kuhanjem iznad 48 stupnjeva uništavaju. Zbog toga je kuhana hrana mrtva hrana. Neprimjerenost takve hrane brzo se pokazuje kroz leukocitozu, porast broja leukocita. Tijelo nas obavještava da činimo nešto loše. Toga kod žive (sirove) hrane nema.

Mnogo je izvještaja o frapantnim iscjeljenjima, samo zbog prelaska na 100% živu hranu (voće, povrće, klice, orašasti plodovi). Recimo, multipla skleroza smatra se neizlječivom, prema modernoj medicini. Jedna studija, gdje je 600 oboljelih koristilo samo sirovu hranu, je pokazala znatno poboljšanje ili potpuni oporavak kod skoro polovice uključenih. Pacijenti s artritisom obično se osjećaju bolje već nakon 2-3 tjedna (manja bol i bolji san), a oporavak se nastavlja i kasnije, ako ustraju na sirovom režimu. Znam mnogo ljudi koji su se jednostavno preporodili slijedeći sirovi režim i potreba za lijekovima postepeno je prestala. Vjerojatno nema boljeg načina za reguliranje viška kilograma, povišenog tlaka, masnoća, šećera, astme i drugih neugodnosti. Možete zaboraviti na kroničnu iscrpljenost, a krvna slika vraća se na normalu. Dr Maximilian Bircher je rekao da je sirovo povrće najjači iscjeljujući faktor koji postoji. I još: „To je lijek za mnoge bolesti, na doista zapanjujući način. Tu mislim i na bolesti, koje se tvrdokorno odupiru svim drugim pokušajima liječenja.“

Možemo biti impresionirani produžavanjem životnog vijeka zadnjih (pogotovo) pedesetak godina, ali činjenica je također da se trend, izgleda, okreće. Također, omjer zdravih i nezdravih godina unutar životnog vijeka sve je nepovoljniji. Savršenstvo ljudskog tijela ne može funkcionirati ako mu ne pružimo priliku. Za kraj, znate li da je broj karijesa u ustima direktno povezan s količinom pasteriziranog mlijeka u prehrani? Više takvog mlijeka = više karijesa. Ništa nije posljedica loše sreće. Zdravstvenu sreću kreiramo sami.