Prema Zakonu o veterinarstvu, je li ubijanje svinja pištoljem ili bilo kakvo ubijanje papkara bez razloga (npr. bolesti) bez prisustva veterinara zakonito ili nije? Ako nije, gdje to mogu prijaviti?

 

Područje o kojem postavljate pitanje regulira Zakon o zaštiti životinja, koji u članku 9. propisuje da je zabranjeno životinje usmrćivati protivno odredbama ovoga Zakona, a za usmrćivanje životinja koriste se sredstva posebne namjene i propisani postupci.

Usmrćivanje životinja može se provesti ako: bi liječenje životinja bilo dugotrajno i povezano s patnjama, a ishod liječenja neizvjestan, je životinja dostigla visoku starost te joj otkazuju osnovne životne funkcije, životinja boluje od neizlječive bolesti, je takav postupak neophodan zbog provođenja mjera za kontrolu bolesti u skladu s propisima iz područja veterinarstva, posebno onih koje mogu ugroziti ljude ili nanijeti velike gospodarske štete, je životinja opasna za okolinu, je protekao rok iz članka 57. stavka 4. te u slučaju iz članka 55. stavka 5. i članka 65. stavka 2. ovoga Zakona, se provodi u svrhu suzbijanja štetnika, je životinja koja se drži i uzgaja u svrhu proizvodnje bolesna ili ozlijeđena, a nije ju moguće zaklati ili usmrtiti pod nadzorom veterinara, je potrebno u svrhu obavljanja pokusa na životinjama te u svrhu proizvodnje bioloških pripravaka odnosno nakon obavljenog pokusa ili korištenja životinje za proizvodnju bioloških pripravaka, je potrebno u svrhu provođenja pokusa ili obrazovanja na izoliranim organima, tkivima i trupovima u tu svrhu usmrćenih životinja, se provodi u svrhu odstranjivanja suviška jednodnevnih pilića i embrija u jajima, se takav postupak provodi u svrhu dobivanja proizvoda od životinja koje se uzgajaju i drže u svrhu proizvodnje, životinja trpi jaku i neotklonjivu bol, je razlog dobrobit životinje.

U prva dva slučaja o usmrćivanju odlučuje posjednik životinje na temelju mišljenja veterinara, a u ostalim slučajevima odlučuje veterinar, osim u slučajevima kada je životinja koja se drži i uzgaja u svrhu proizvodnje bolesna ili ozlijeđena, a nije ju moguće zaklati ili usmrtiti pod nadzorom veterinara, kad se takav postupak provodi u svrhu dobivanja proizvoda od životinja koje se uzgajaju i drže u svrhu proizvodnje, životinja trpi jaku i neotklonjivu bol, u kojem slučaju odlučuje posjednik životinje.

Životinje može usmrtiti samo veterinar ili stručno osposobljen veterinarski tehničar pod nadzorom veterinara, osim u slučajevima: usmrćivanja životinja koje se uzgajaju i drže u svrhu proizvodnje, usmrćivanja životinja u svrhu provođenja obrazovanja, izvođenja pokusa i obrazovanja te u svrhu proizvodnje bioloških pripravaka, usmrćivanja životinja za korištenje njihovih organa, tkiva i trupova u svrhu provođenja pokusa ili obrazovanja, suzbijanja štetnika te usmrćivanja kada je neophodno bez odgađanja usmrtiti životinju koja trpi jaku i neotklonivu bol.

Ukoliko smatrate da je prilikom usmrćivanja životinja prekršena koja od odredbi koje su navedene ili neka druga odredba Zakona o zaštiti životinja, slobodni ste kontaktirati nadležnu Veterinarsku inspekciju koja će poduzeti daljnje korake.

Kazneni zakon u članku 205. propisuje da tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine, a ako to djelo počini iz koristoljublja, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine. Ukoliko smatrate da je počinjeno kazneno djelo, obratite se nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu.