Donosimo nekoliko primjera kako se neki sastojci mogu efikasno zamijeniti drugima, a da se praktički ni ne osjeti razlika. Osim toga, većina alternativa koje donosimo je i jeftinija od originalnog sastojka


Svi su se (barem svi koji kuhaju), barem jednom našli u toj situaciji –krenemo nešto kuhati, a onda u procesu shvatimo da nemamo neki sastojak, koji često bude i ključan za odabrano jelo. Treba li zbog trenutnog nedostatka odabrane namirnice odustati od pripremanja jela, baciti sve u smeće, usred kuhanja mahnito otrčati tražeći najbližu trgovinu ili se ponekad može nešto i improvizirati na licu mjesta? Za veliki broj namirnica postoji alternativa, prema tome, nije sve propalo. Donosimo nekoliko primjera kako se neki sastojci mogu efikasno zamijeniti drugima, a da se praktički ni ne osjeti razlika. Osim toga, većina alternativa koje donosimo je i jeftinija od originalnog sastojka, pa ih možda odlučite i trajno uvesti u svoju kuhinju umjesto „originala“.

Soda bikarbona umjesto praška za pecivo. Jedan od glavnih sastojaka praška za pecivo je soda bikarbona, tako da ga bez problema možete zamijeniti sodom. Sode se stavlja u omjeru 1:2 u odnosu na prašak za pecivo, dakle, ako su u receptu navedene dvije žličice praška za pecivo,  potrebno je staviti jednu žličicu sode bikarbone.



Običan šećer umjesto šećera u prahu. Nestane li vam šećera u prahu, vrlo jednostavno ga sami možete napraviti tako da običan kristal šećer usitnite u mlincu za kavu ili štapnim mikserom. Šećer u prahu je toliko jednostavno napraviti da nema potrebe da ga uopće kupujete u trgovini, štoviše, i skuplji je od običnog šećera, pa je računica tu vrlo jednostavna.



Mahuna vanilije umjesto vanilin šećera. Općenito govoreći, slično kao i kod šećera u prahu, već u startu puno je pametnije da sami radite vanilin šećer umjesto da ga kupujete. Jednostavno možete napraviti veću količinu vanilin šećera i potom ga spremiti u dobro zatvorenu posudu kako biste uvijek imali vanilin šećera na dohvat ruke. U mlinac ili procesor  za hranu ubacite dvije mahune vanilije i malo ih usitnite, a onda dodajte pola kilograma običnog kristal šećera i usitnjavajte dok ne dobijete fini prah. Dobiveni prah treba prosijati, a krupnije ostatke opet usitnjavati i tako dok sve ne iskoristite.




Slatko vrhnje umjesto maslaca. Ako vam se ikad dogodilo da ste slatko vrhnje previše miksali praveći šlag, vjerojatno ste primijetili da je dobivena smjesa prilično nalikovala maslacu. U pravu ste, da ste nastavili tući vrhnje, dobili biste maslac. Dakle, ostanete li bez maslaca, vrlo ukusan maslac možete i sami pripremiti ako doma imate slatko vrhnje – jednostavno ubacite vrhnje u procesor za hranu i tucite ga dok ne dobijete maslac.



Usitnjeni kruh umjesto krušnih mrvica.  Ovo je još jedna situacija koja nalikuje problemu sa šećerom u prahu. Krušne mrvice, kako im i ime kaže, nisu nište drugo nego usitnjeni kruh. Dakle, ostanete li bez krušnih mrvica, dovoljno je da stari kruh, dvopek ili preprženi svježi kruh usitnite u procesoru za hranu. Ako nemate ni kruha, možete iskoristiti i zobene pahuljice – također ih usitnite u procesoru i dobit ćete odličnu i zdraviju alternativu krušnim mrvicama.