Donosimo nekoliko primjera kako se neki sastojci mogu efikasno zamijeniti drugima, a da se praktički ni ne osjeti razlika. Osim toga, većina alternativa koje donosimo je i jeftinija od originalnog sastojka
Svi su se (barem svi koji kuhaju), barem jednom našli u toj situaciji –krenemo nešto kuhati, a onda u procesu shvatimo da nemamo neki sastojak, koji često bude i ključan za odabrano jelo. Treba li zbog trenutnog nedostatka odabrane namirnice odustati od pripremanja jela, baciti sve u smeće, usred kuhanja mahnito otrčati tražeći najbližu trgovinu ili se ponekad može nešto i improvizirati na licu mjesta? Za veliki broj namirnica postoji alternativa, prema tome, nije sve propalo. Donosimo nekoliko primjera kako se neki sastojci mogu efikasno zamijeniti drugima, a da se praktički ni ne osjeti razlika. Osim toga, većina alternativa koje donosimo je i jeftinija od originalnog sastojka, pa ih možda odlučite i trajno uvesti u svoju kuhinju umjesto „originala“.
Soda bikarbona umjesto praška za pecivo. Jedan od glavnih sastojaka praška za pecivo je soda bikarbona, tako da ga bez problema možete zamijeniti sodom. Sode se stavlja u omjeru 1:2 u odnosu na prašak za pecivo, dakle, ako su u receptu navedene dvije žličice praška za pecivo, potrebno je staviti jednu žličicu sode bikarbone.
Običan šećer umjesto šećera u prahu. Nestane li vam šećera u prahu, vrlo jednostavno ga sami možete napraviti tako da običan kristal šećer usitnite u mlincu za kavu ili štapnim mikserom. Šećer u prahu je toliko jednostavno napraviti da nema potrebe da ga uopće kupujete u trgovini, štoviše, i skuplji je od običnog šećera, pa je računica tu vrlo jednostavna.

Slatko vrhnje umjesto maslaca. Ako vam se ikad dogodilo da ste slatko vrhnje previše miksali praveći šlag, vjerojatno ste primijetili da je dobivena smjesa prilično nalikovala maslacu. U pravu ste, da ste nastavili tući vrhnje, dobili biste maslac. Dakle, ostanete li bez maslaca, vrlo ukusan maslac možete i sami pripremiti ako doma imate slatko vrhnje – jednostavno ubacite vrhnje u procesor za hranu i tucite ga dok ne dobijete maslac.