Je li poslodavac dužan poštovati kolektivni ugovor o ugostiteljstvu ako nije potpisnik kolektivnog ugovora, a bavi se ugostiteljskom djelatnošću? Od koje godine ministar turizma proširuje primjenu kolektivnog ugovora na sve koji se bave ugostiteljstvom? Konkretno, radi se o dodatku od 0,5% na minuli rad. Zašto se minuli rad ne obračunava kad se koristi godišnji odmor?

Kolektivnim ugovorom ugostiteljstva stranke potpisnice ugovora uređuju međusobna prava i obveze te određena pravila i pitanja iz radnih odnosa i u svezi s radnim odnosom radnika/ce (dalje u tekstu: radnik) u ugostiteljskoj djelatnosti. Ovim kolektivnim ugovorom stranke ugovora utvrđuju određena minimalna prava i obveze poslodavaca i radnika u ugostiteljskoj djelatnosti.

Ugostiteljska djelatnost obuhvaća djelatnosti pružanja usluga smještaja i pripreme i usluživanja hrane i pića sukladno Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti: djelatnosti koje se vode pod brojem 55 i 56 – razred I NKD-a.

Nadalje, 13. svibnja 2022. godine, u Narodnim novinama (NN 58/2022) objavljena je Odluka ministra kojom se Kolektivni ugovor ugostiteljstva proširuje na sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Kolektivni ugovor ugostiteljstva potpisan je za naredne 2 godine, primjenjuje se od 1. travnja 2022. do 31. prosinca 2023. godine.

Odlukom ministra odredbe Kolektivnog ugovora su proširena na sve radnike i poslodavce iz djelatnosti ugostiteljstva i pružanja  usluga smještaja i prehrane u Republici Hrvatskoj te osigurava članovima, ali i svim radnicima zaposlenim u ovoj djelatnosti sva dodatna prava. 

Takva prava, između ostalog, uključuju i dodatke na osnovnu plaću. Osnovna plaća radnika povećava se za svaku navršenu godinu radnog staža za 0,5 %. Pravo na povećanje osnovne plaće pripada radniku za ukupni radni staž.

Plaća se može sastojati od osnovne odnosno ugovorene plaće, dodataka te ostalih primitaka. Zakonom je plaća definirana kao primitak radnika koji poslodavac radniku isplaćuje za obavljeni rad u određenom mjesecu.

Sukladno odredbi članka 81. Zakona o radu, za vrijeme korištenja godišnjeg odmora radnik ima pravo na naknadu plaće u visini određenoj kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, a najmanje u visini njegove prosječne mjesečne plaće u prethodna tri mjeseca (uračunavajući sva primanja u novcu i naravi koja predstavljaju naknadu za rad).

Člankom 35. Kolektivnog ugovora propisano je da radnik, kada ne radi, ima pravo na naknadu plaće u visini plaće koju bi ostvario u normalnim uvjetima rada (osnovna plaća uvećana za dodatak na radni staž), između ostalog, i za vrijeme godišnjeg odmora.