Kruške su dobar su izvor dijetalnih vlakana koja pozitivno utječu na zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava
Sočne, slatke i ukusne plodove kruške Homer je u Odiseji nazvao "darom bogova", dok ih je dvor Luja XIV. smatrao simbolom luksuza.
Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na oko tisuću sorti, razlikuju se po veličini, obliku, boji, okusu i dužini skladištenja. Dobar su izvor dijetalnih vlakana koja pozitivno utječu na zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava.
Kruške su bogate vitaminima C, K, B2, B3 i B6, sadrže folnu kiselinu, kalcij, magnezij, kalij, bakar i mangan.
Prisutne su tijekom cijele godine, a najbolje su one koje dozrijevaju od kraja srpnja do početka veljače, u jesensko-zimskom periodu.
Slijedi recept za jednostavan jesenski kolač s aromatiziranim biskvitom i nježnim pečenim kruškama!
SASTOJCI:
- 210 g brašna
- 135 g smeđeg šećera
- 120 ml otopljenog maslaca
- 60 ml ulja
- 80 ml mlijeka
- 3 jaja
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 1 žličica cimeta u prahu
- 1/4 žličice đumbira u prahu
- 1/4 žličice muškatnog oraščića u prahu
- 1/4 žličice klinčića u prahu
- 2 kruške
PRIPREMA:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- U jednoj posudi miksajte jaja sa šećerom, kada pobijele dodajte otopljeni maslac, ulje, mlijeko. Miksajte dok se ne poveže.
- U tu smjesu dodajte suhe sastojke i sve promiješajte dok se ne poveže. Izlijte smjesu u kalup veličine 20x10 cm.
- Kruške narežite na ploške i te ploške okomito poslažite po vrhu smjese.
- Stavite peći na 180°C 40-45 minuta dok ne porumeni.
- Gotov kolač ostavite da se ohladi i posipajte šećerom u prahu prije posluživanja.