Kruške su dobar su izvor dijetalnih vlakana koja pozitivno utječu na zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava



Sočne, slatke i ukusne plodove kruške Homer je u Odiseji nazvao "darom bogova", dok ih je dvor Luja XIV. smatrao simbolom luksuza.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na oko tisuću sorti, razlikuju se po veličini, obliku, boji, okusu i dužini skladištenja. Dobar su izvor dijetalnih vlakana koja pozitivno utječu na zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava.

Kruške su bogate vitaminima C, K, B2, B3 i B6, sadrže folnu kiselinu, kalcij, magnezij, kalij, bakar i mangan.

Prisutne su tijekom cijele godine, a najbolje su one koje dozrijevaju od kraja srpnja do početka veljače, u jesensko-zimskom periodu.

Slijedi recept za jednostavan jesenski kolač s aromatiziranim biskvitom i nježnim pečenim kruškama!

 

SASTOJCI:

- 210 g brašna

- 135 g smeđeg šećera

- 120 ml otopljenog maslaca

- 60 ml ulja

- 80 ml mlijeka

- 3 jaja

- 1 prašak za pecivo

- prstohvat soli

- 1 žličica cimeta u prahu

- 1/4 žličice đumbira u prahu

- 1/4 žličice muškatnog oraščića u prahu

- 1/4 žličice klinčića u prahu

- 2 kruške

 

PRIPREMA:

 

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. U jednoj posudi miksajte jaja sa šećerom, kada pobijele dodajte otopljeni maslac, ulje, mlijeko. Miksajte dok se ne poveže.
  3. U tu smjesu dodajte suhe sastojke i sve promiješajte dok se ne poveže. Izlijte smjesu u kalup veličine 20x10 cm.
  4. Kruške narežite na ploške i te ploške okomito poslažite po vrhu smjese.
  5. Stavite peći na 180°C 40-45 minuta dok ne porumeni.
  6. Gotov kolač ostavite da se ohladi i posipajte šećerom u prahu prije posluživanja.