Pretpostavljam da će suprotstavljanja (cijepiti ili ne) rasti iz dana u dan


Nekada se cijepljenje smatralo spasonosnom formulom, a danas je sve omraženije. Roditelji sve više zaziru od cijepljenja svoje djece, pa je tako procijepljenost u Hrvatskoj prvi put pala ispod 90%, s tendencijom daljnjeg pada. Osim Dalmacije, sada se, po prvi put, kao primjer loše procijepljenosti navodi i Primorsko-goranska županija. Okrugli stolovi i konferencije, gdje se o cjepivima govori samo najbolje, toliko su učestali, da je i laiku jasno da je sustav pred vratima panike. Nepovjerenje visi u zraku, a objašnjenja djeluju neuvjerljivo i isforsirano. Zabrinutost zbog nevjerojatne eksplozije autizma svakako postoji, ali medicina to nikada nije povezivala s cijepljenjima. Opći zaključak svega je da milijuni djece širom svijeta obolijevaju po slučajnom uzorku i da se sve svodi na lošu sreću. (Začudo, takva loša sreća kao da je izostajala prije otkrića nekih cjepiva.) Kako netko uopće može odbiti najvažnije medicinsko otkriće??? Ali, znate, fraze više ne prolaze, a previše neodgovorenih ili loše odgovorenih pitanja samo pobuđuje sumnje. Kontroverze su sve veće.

Nemalo iznenađenja donijela je zadnja velika studija, gdje su usporedili pobolijevanja cijepljenje i necijepljene djece. Ukupno više od 600 djece. Dva stručna časopisa su pristala objaviti studiju, ali su u zadnji čas odustali, vjerojatno zbog političkih pritisaka. Uglavnom, kod cijepljene djece autizam je oko 5 puta češći, alergije 4 puta, peludna groznica 30 puta, upala pluća oko 6 puta. A to je tek dio popisa. Kod necijepljene djece su ospice i vodene kozice znatno češće, ali mnogi danas smatraju da ovakve bolesti vjerojatno doprinose izgradnji i učvršćivanju imunološkog sustava. (Prije pedesetak godina na njih se nitko nije niti obazirao, a pogotovo im se nije pripisivala smrtonosna prijetnja.) Zaključak studije je da su necijepljena djeca, generalno, zdravija.

Pri tome, uvijek imajte u vidu da većina uobičajenih studija o sigurnosti cjepiva razmatra samo njihove neposredne ili kratkoročne posljedice. Ono dalje u pravilu i ne spominju. Često se čuje i opaska da je usporedna analiza cijepljene i necijepljene djece zapravo neetična. Drugim riječima, time se dio djece lišava cjepiva, a to se ne bi smjelo dopustiti. Znam da slične razloge ističu kada netko predloži usporednu analizu liječenja citostaticima ili bez njih. Nitko to službeno niti ne pokušava, jer je neprovođenje liječenja neetično.

Nepoznata zona, od koje mnogi strahuju. Da li je neke istine bolje ili isplativije prešutjeti?

Pretpostavljam da će suprotstavljanja (cijepiti ili ne) rasti iz dana u dan. Jedni mašu epidemijama i mrtvima (većinom po Africi ili među inače teško bolesnima), a drugi serviraju autizam, bolje zdravlje i slobodu izbora. Jedni bi necijepljene strpali u izolaciju (zabranili im vrtić i školu), a roditelje u zatvor. Oni drugi već zbijaju šale oko “autistične slučajnosti”. Još jedna u nizu podijeljenosti, koja se tek rasplamsava.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]