07.04.2005.
Još o trimanju
U prošlom smo broju načeli temu trimanja ali kako za tu temu ima još brojnih pitanja, otkrit ću još neke važne informacije vezane za ljubitelje i vlasnike oštrodlakih pasmina.
Kao šta smo već napomenuli, oštrodlaki psi poput šnaucera i terijera, se ne linjaju tako da je pravilna čovjekova njega neophodan dio njihova održavanja. Kao i kod ostalih pasmina njega i održavanje dlake počinje u najranijoj dobi sa 3-4 mjeseca starosti. Na vama je da vaše ljubimce svojom upornošću i nepopustljivošću naučite da podnose postupak uređivanja dlake. Sama riječ trimanje potječe od engleske riječi trim što znači ukloniti, staviti u red čupanjem a radi se pomoću posebnog nožića(trimera) kojim se čupka pseća dlaka. Treba napomenuti da trimanje nije bolno jer odstranjujemo već mrtvu dlaku iz korijena. Na taj način na površini kože ostaje nova i zdrava dlaka koja nastavlja rasti. Veoma je važno uvijek paziti da se trimanje odvija u smjeru rasta dlake. Važnost trimanja već od najranije dobi znaju oni koji drže do kvalitete dlake.Samo vlasnici koji počmu sa uređivanjem već u najranijoj dobi mogu postići maksimalnu oštrinu.Uz taj uvijet najvažnija je stavka kvalitetne dlake trimanje u redovnim vremenskim razmacima(svaka 2 mjeseca). Samo uređivanje treba započeti sa detaljnim raščešljavanjem dlake.Nakon toga slijedi trimanje. Najčešće su pogreške okretanje dlake ili čupkanje dlake prema gore što će rezutirati pucanjem dlake.Trimanje vrata i ramena je cjelina koja zahtjeva posebnu pozornost jer se na pojedinim mjestima, pogotovo vrata i stražnjice, često mijenjaju smjerovi dlake na što je veoma važno pripaziti tijekom trimanja. Dlaka se na leđima ostavlja dužom za razliku od dlake na prsima, glavi i stražnjici.Prijelazi sa pojedinih dijelova tijela moraju biti neprimjetni jer cijelo tijelo mora ostavljati dojam jedinstvene cjeline.Noge moraju imati tzv.stupasti oblik. Prije trimanja moraju biti dobro raščešljana. Zamišljeni "stup" stvoriti ćemo postepenim čupkanjem vrhova dlake koja strši.Iako je najvažnije savladati tehniku trimanja važno je i imati pravilan slijed uređivanja koji počinje raščešljavanjem, nastavlja se trimanjem a završava kupanjem i sušenjem. Svaka oštrodlaka pasmina posjeduje svoju frizuru. Razlike se najviše očituju u uređivanju dlake na glavi i na nogama. Tako npr. dlaka na glavi terijera treba imati pravokutni oblik dok obrve imaju trokutasti oblik a šnauceri imaju dužu i veću bradu i obrve itd…Upravo zbog znanja i vještine koju treba posjedovati da biste stvorili pravilnu frizuru svom ljubimcu najbolje je prepustiti taj dio iskusnom groomeru.Cilj nam je da stvorimo dobro uređenu frizuru i poboljšamo kvalitetu dlake.Zdrava, sjajna, gusta i oštra dlaka biti će nam najbolji pokazatelj pravilne brige i njege našeg ljubimca.
Izdvojeni članci
Sezonska kuhinja
Kuglof od jabuka i bundeve
Od ove dvije kraljice jeseni napravite sočni kuglof koji odlično paše uz ovo promjenjivo vrijeme vani
Sezonska kuhinja
Preokrenuti bezglutenski tart od kupusa i mrkve
Evo kako možete pripremiti jednostavan zdravi tart koji je prikladan i za one osjetljive na gluten
Sezonska kuhinja
Hrskave princes krafne
Ovaj francuski specijalitet priprema se od choux tijesta, odnosno kuhanog tijesta od kojeg se rade profiteroli, princes krafne i ekleri, dok je craquelin prhko tijesto koje se dodaje prije pečenja. Tijekom pečenja popuca i zaslužan je za hrskavu notu. Danas malo tko ima volje i vremena pripremati ovaj desert, ali kad ga jednom isprobate, poželjet ćete ga raditi svaki tjedan!