Obveza za PDV po bilo kojoj osnovi se plaća do kraja mjeseca, za prethodni. Međutim, sva izvješća se podnose do 20. datuma u mjesecu.

 

Da bi mogli planirati novčane tijekove, poduzetnici moraju znati vrijeme dospijeća svojih obaveza, koji su se i promijenili otkako smo ovdje o tome pisali.

Kad plaćaju paušalno oporezovani obrtnici?

Tako oporezovani obrtnici plaćaju svoje doprinose 15. dana u mjesecu, za koje ih zadužuje porezna uprava svojim rješenjem. Iznosi se mijenjaju od svakog siječnja i tako formirani traju do kraja te godine. Ako zakasni s plaćanjem, paušalista plaća i kamatu, prema stanju na računima koje prati Porezna uprava.

Ako je takav obrtnik zaposlen, ne plaća mjesečno doprinose, već po rješenju kad godina istekne, za cijelu proteklu godinu. Rok obično bude 15 dana od primanja rješenja, što bude navedeno, a trenutak primanja takvog rješenja varira i ovisi o referentu koji ga donosi.

Kad plaćaju obrtnici koji utvrđuju dohodak?

Obrtnik koji vodi poslovne knjige radi utvrđivanja dohotka mora podnositi JOPPD obrazac kojim se zadužuje za doprinose na čiju visinu ne može utjecati. I ovi doprinosi dospijevaju s 15. danom u mjesecu.

Ako je ovako oporezovani obrtnik zaposlen, također plaća po isteku godine doprinose za prethodnu godinu ovisno o visini dohotka od obrta.

Ostale obveze obrtnika

Komorski doprinos svi obrtnici plaćaju do kraja mjeseca, ali za ovu obvezu dobivaju uplatnice.

Akontacije poreza na dohodak, kao i akontacije članarine TZ, za djelatnosti koje su obveznici - plaćaju do kraja mjeseca.

Kada plaćaju poduzeća?

Poduzeća plaćaju članarinu HGK do kraja mjeseca, jednako kao i akontacije članarine TZ, ako ostvaruju prihod iz djelatnosti koje su obveznici plaćanja. Akontacije poreza na dobit se također plaćaju do kraja mjeseca.

Doprinose i poreze vezane uz plaće djelatnicima, plaćaju se na dan isplate plaće, jednako kao i obveze vezane uz isplatu honorara.

Ako direktor poduzeća nije u njemu zaposlen, za njega poduzeće ne plaća nikakve obaveze, ali će zato sam taj direktor moguće platiti razliku do propisane visine doprinosa. Drugim riječima, ako direktor nije ugovorom o radu zaposlen u poduzeću, ono za njega neće imati obaveze.

Naravno, direktorima je obično u interesu da obveze za njegove doprinose terete poduzeće i smanje dobit, a ne da ih sami plaćaju, pa je savjet da dobro prouče sve kombinacije koje su moguće i pronađu onu koja će im najbolje odgovarati. Ove se odluke donose unaprijed, jer unatrag nije moguće utjecati na iznos obveza.

Ostale obveze svih poduzetnika

Obveza za PDV po bilo kojoj osnovi se plaća do kraja mjeseca, za prethodni. Međutim, sva izvješća se podnose do 20. datuma u mjesecu.

U 2019-toj više ne plaćamo doprinos za općekorisnu funkciju šuma, a od 2020-te će obveza turističke članarine biti ukinuta za veliki broj djelatnosti. Stoga će uplata za tu svrhu učinjena u prosincu biti zadnja za većinu malih poduzetnika. Oni koji su tijekom godine uplatili premali iznos akontacija, još će sa predajom prijave poreza platiti razliku, dok će oni koji su ih platili previše zatražiti povrat ili preknjiženje na drugi račun.

Odnedavno svi obrtnici, te direktori za poduzeća, mogu pristupiti sustavu E-porezna sa osobnom kartom koja ima čip ili sa tokenom banke koji glasi na njihovo ime. To im omogućava da i sami prate stanja, čak i ako su za pristup ovlastili knjigovođu.

Sretno!


Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici: Makora knjigovodstvo i poslovne usluge