Razmišljate li o LDL kolesterolu i njegovim opasnostima? Kako to da sastojci mesne hrane koče protok krvi i guše opskrbu kisikom, čak i u najvažnijim segmentima? Svakodnevno slušam da će djeca ostati nerazvijena, krhka i slabašna bez redovnih mesnih obroka. Izgleda da se oko ovakvih konstatacija roje ozbiljni upitnici. Tako je uočeno da majke koje se hrane tipično zapadnjački (puno masti i kolesterola) stvaraju vrlo lošu bazu svome djetetu. POČETNE ATEROSKLEROTIČNE PROMJENE VIDE SE PONEKAD I KOD NOVOROĐENČETA. Bolest od rođenja! Možda i ulaznica za kratak život. Cijeli proces zapravo je poučan i interesantan. Kada dospiju u krv, sitne kuglice LDL kolesterola vremenom oksidiraju. Odnosno, POČINJU GNJILITI. Znate, i maslac se kvari ako ga ostavite na sobnoj temperaturi. Nemojte misliti da je ovdje drugačije. Naravno, imunološki sistem na vrijeme se alarmira, JER JE PRIJETNJA PO ZDRAVLJE OČITA. Makrofagi i druge zaštitne stanice doslovno proždiru oksidirane nakupine LDL kolesterola. Pokazat će da su ovakvi zalogaji preveliki za naše hrabre ratnike i oni doživljavaju svojevrstan slom. Još gore, ostaju zarobljeni u arterijskim zidovima bacajući prvo sjeme ateroskleroze. Formiranje nezdravih naslaga počinje. Kako sloj raste, KARAKTERISTIČNA MASNA PRUGA POSTAJE SVE OČITIJA. U ovoj fazi, samoizlječenje je moguće u potpunosti bez obzira na godine starosti. Jedini uvjet je dovoljno smanjenje nivoa kolesterola u krvi. U protivnom, proces će se nastaviti, jer obrana ne može uhvatiti korak sa svakodnevnim masnim viškovima. U slijedećoj fazi, dolazi do razrastanja mišićnih stanica, koje su inače prisutne u centralnom dijelu arterijskih zidova. To je pokušaj da se stvori vlaknasti omotač oko rastućih nezdravih akumulacija. Drugim riječima, dolazi o otvrdnuća arterija. Iako izgleda da je bolest time stavljena pod kontrolom, to baš i nije tako. Dvije su osnovne prijetnje, koje direktno ugrožavaju život. Prvo, formirane naslage unutar krvnih žila otežavaju normalan protok krvi. Blokade mogu biti mnogobrojne i tkiva će ostati nedovoljno prokrvljena, što može dovesti do njihovog odumiranja. Reducirana opskrba srca vrlo je opasna. JESTE LI ČULI ZA ANGINU PEKTORIS, UŽASAVAJUĆU BOL U CENTRU PRSNE ŠUPLJINE? Vapaj srca, koje umire zbog nedostatka hrane! Daljnjim pogoršanjem situacije, jedna od koronarnih arterija ostaje u potpunosti začepljena, čime dio srčanog mišića ostaje u stanju "ribe na suhom". Radi se o infarktu miokarda, čija je česta posljedica smrt. Druga, znatno veća prijetnja, proizlazi iz činjenice što aterosklerotične degeneracije uništavaju čvrstoću i elastičnost krvnih žila. One postaju podložnije havarijama. Uz to, NAKUPINE PUNE MASNOG I NEKROTIČKOG MATERIJALA VRLO SU NESTABILNE. Iako su okružene mišićnim stanicama, nerijetko dolazi do njihovog pucanja, čime se stvara otvorena rana i izljev sadržaja u krvni optok. Kao i kod bilo koje rane, automatski se pokreće proces stvaranja ugrušaka, koji djelomično ili u potpunosti zatvore arteriju. TAKO SE PROTOK PREMA SRCU MOŽE INSTANTNO PREKINUTI. 95% infarkta odvija se upravo na ovakav način (koronarna tromboza). I tu je izvor najveće zablude. Naime, uvriježeno je mišljenje da glavnina srčanih napada nastaje kada akumulacije duž stijenki (plak) postanu dovoljno velike da blokiraju cijelu žilu. Ali, to nije slučaj i MNOGI SE NAPAJAJU LAŽNOM SIGURNOŠĆU, UVJERENI DA IMAJU JOŠ DOVOLJNO VREMENA ZA PROMJENE U KONCEPCIJI SVOJE PREHRANE, POŠTO PLAK BAŠ NE NARASTE PREKO NOĆI. Ono što se previđa je činjenica da se glavnina infarkta dešava kod osoba, čije su žile još prilično otvorene. Odnosno, UZROK SMRTI NAJČEŠĆE JE PRSNUĆE MALOG PLAKA, koji još ne izaziva nikakve ozbiljnije simptome. "Sazrijevanje" naslaga ide nepredvidivim tokom, pa je prsnuće itekako moguće u svim, pa i prilično ranim fazama bolesti. Što ćete, neugodna iznenađenja na svakom koraku... Sve je tako jednostavno i jezovito, zar ne? Slijedeći put: Dobre i loše vijesti