Na snimkama d.ramena, primjerena je mineralizacija i koštana struktura prikazanih kostiju, uz kongruentan odnos zgl.tjela. Reducirana je širina i.a. prostora HS zgloba. Vidljive nježne kalcifikacije u tijeku tetive m.supraspinatusa, uz entezopatiju tubera sijedne kosti,te akromiona sakapule. Molim vas ako mi možete dati savjet kako dalje, jer ja imam bolove i oslabljenu ruku i dalje. Bolovi su stalni...

Ovakvih upita dobijemo najmanje dvadesetak tjedno, te je odgovor uvijek isti – opis, RTG slika s oskudnim opisom simptoma i bez pregleda ne daju mi dovoljno informacija za bilo kakav, a kamo li koristan savjet.

Brojnosti ovakvih upita govori, s jedne strane o slabijoj dostupnosti informacija u sustavu redovne zdravstvene zaštite, a s druge strane i o navici da se vlastiti zdravstveni problemi pokušaju riješiti putem dr. Google–a. Posebice govore o tome da je zdravstvena edukacija u općoj populaciji slaba, a u domeni fizioterapije praktički nepostojeća.

Jednostavna je činjenica da u fizioterapiji ne liječimo slike. One će biti iste i za vrijeme trajanja bolova i onda kada oni minu. Također, bez pregleda, opis simptoma, ma kako detaljan bio, ne može biti isključivi temelj za postavljanje dijagnoze. To je razlog zašto upisivanjem simptoma u alate dostupne na Internetu gotovo nikad ne dobijete ni približno točnu dijagnozu, a kamo li dobar savjet za samopomoć. Usprkos svom napretku tehnologije, još uvijek nema zamjene za pregled iskusnog zdravstvenog djelatnika, te je moj savjet upravo takav – u svojoj okolini pronađite iskusnog fizioterapeuta ili ortopeda, koji će učiniti pregled i dati vam konkretne savjete i/ili terapiju.