Radila sam šest godina na pola radnog vremena. Sada dobijam otkaz kao višak. Na burzi rada su mi radi veće naknade za nezaposlene sugerirali da nađem neki OPG ili nekoga tko će me prijaviti na puno radno vrijeme u dva navrata na par dana. Kako to funkcionira?

Ostvarivanje prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj regulirano je Zakonom o tržištu rada (Narodne novine, broj 118/18, 32/20, 18/22).

Da bi nezaposlena osoba ostvarila pravo na novčanu naknadu u Republici Hrvatskoj:

  • mora ispuniti uvjet prethodnog rada,
  • radni odnos joj ne smije prestati njezinom krivnjom ili voljom/obavljanje samostalne djelatnosti ne smije prestati bez opravdanih razloga,
  • mora se u zakonskom roku prijaviti nadležnom područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i podnijeti zahtjev za novčanu naknadu.

Ako podnosite zahtjev za novčanu naknadu po prestanku radnog odnosa, visina novčane naknade ovisi o plaći koju ste ostvarili prije prestanka radnog odnosa jer osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade čini prosjek bruto plaće ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa, odnosno službe. Pod tromjesečnim razdobljem misli se na tri uzastopna kalendarska mjeseca.

Novčana naknada za prvih 90 dana korištenja iznosi 60%, a za preostalo vrijeme korištenja 30% od osnovice. Propisan je najniži i najviši iznos novčane naknade.

Najviši iznos novčane naknade ovisi o prosječnoj neto plaći isplaćenoj po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske u prethodnoj godini te iznos novčane naknade za prvih 90 dana korištenja ne može biti viši od 70%, a za preostalo vrijeme korištenja ne može biti viši od 35% iznosa te plaće.

Trenutno, maksimalna naknada iznosi 706,45 eura mjesečno za prvih 90 dana i 353,23 eura mjesečno za preostalo vrijeme korištenja.

Najniži iznos novčane naknade ovisi o minimalnoj plaći u Republici Hrvatskoj umanjenoj za doprinose za obvezna osiguranja te, ukoliko ste radili u punom radnom vremenu, novčana naknada ne može biti niža od 50% iznosa te plaće odnosno niža od 280 eura.

Zakonom su taksativno navedeni slučajevi prestanka radnog odnosa, odnosno službe, kad nezaposlena osoba ne može ostvariti pravo na novčanu naknadu. Nezaposlena osoba ne može ostvariti novčanu naknadu, ako je radni odnos odnosno služba prestala: 

  • zbog toga što je otkazala radni odnos odnosno službu, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca,
  • pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa odnosno službe,
  • sudskom nagodbom kojom je utvrđen prestanak radnog odnosa,
  • zbog toga što nije zadovoljila na probnom radu ili nije zadovoljila tijekom pripravničkog, odnosno vježbeničkog staža, odnosno nije u propisanom roku položila stručni ispit koji je posebnim propisom utvrđen kao uvjet za nastavak rada,
  • redovnim otkazom uvjetovanim skrivljenim ponašanjem radnika ili izvanrednim otkazom zbog teške povrede radne obveze odnosno službene dužnosti ili prestankom službe po sili zakona zbog razloga uvjetovanih ponašanjem službenika,
  • zbog izdržavanja kazne zatvora duže od tri mjeseca.

Pravo na novčanu naknadu ne stječe nezaposlena osoba kojoj bi to pravo pripadalo po prestanku radnog odnosa odnosno službe, ako je taj radni odnos trajao kraće od tri mjeseca, a prethodni radni odnos ili služba prestao na neki od gore navedenih načina odnosno prethodna samostalna djelatnost prestala bez opravdanih razloga.

Dakle, za ostvarivanje prava na novčanu naknadu od strane HZZ-a potrebno je ispuniti određene uvjete, a na visinu naknade utječu propisani parametri, odnosno visina novčane naknade ovisi o plaći koju ste ostvarili prije prestanka radnog odnosa jer osnovicu za utvrđivanje visine novčane naknade čini prosjek bruto plaće ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa, odnosno službe.

Slijedom svega navedenog, mišljenja smo kako savjet koji je spomenut u predmetom upitu ne bi bio od značajnog utjecaja na visinu novčane naknade, a provedivost je također upitna, no svakako možete dodatno provjeriti s HZZ-om i referentom koji Vam je dao savjet o detaljima i mogućnostima koje Vam stoje na raspolaganju.