Kuća se sastoji od garaže, dva kata iznad nje te potkrovlja. Kompletni objekt je legalno izgrađen na dvije čestice koje su u vlasništvu jedne osobe. Kupio sam dio objekta, kat iznad garaže, za što sam dobio i porezno rješenje i na poreznoj prijavio kupovinu definiranu kupoprodajnim ugovorom. Jesam li automatski postao suvlasnik objekta ili se suvlasništvo prijavljuje nekim drugim putem?

 

Pravni temelj stjecanja prava vlasništva može biti pravni posao, odluka nadležne vlasti, nasljeđivanje i zakon. U Vašem slučaju zaključili ste ugovor (pravni posao), pa da bi temeljem istoga stekli pravo vlasništva potrebno je da su ispunjeni sljedeći uvjeti: vlasništvo prednika, valjan pravni posao i valjan način stjecanja.

Uvjet vlasništva prednika ispunjen je ukoliko je osoba s kojom ste zaključili pravni posao vlasnik nekretnine te ako ne postoje ograničenja njegova prava ustanovljena zakonom, drugim pravnim poslom ili vlastitim raspolaganjima prednika.

Uvjet valjanog pravnog posla jeste da je isti postoji, da nije ništetan te da nije poništen.

Valjan način stjecanja prava vlasništva na nekretnini je upis vašeg prava u zemljišne knjige, uknjižba.

Obzirom na navedeno u pitanju proizlazi kako je potrebno provesti uknjižbu prava vlasništva/suvlasništva odnosno kod Zemljišno-knjižnog odjela nadležnog suda predati prijedlog za uknjižbu uz koji svakako trebate priložiti ispravu temeljem koje tražite upis u originalu (ugovor), dokaz o podmirenju sudske pristojbe za uknjižbu te dokaz o hrvatskom državljanstvu (presliku osobne iskaznice).