Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ponovno je u centru skandala. Strašenje Zika virusom gubi tlo pod nogama, sve se rasplinjava poput mjehura od sapunice. Pokušaj prikrivanja suludog eksperimenta na trudnicama propao je. Nažalost, mnogi dječji životi bespovratno su uništeni.

Brazilsko ministarstvo zdrav­lja uvelo je krajem prosinca 2014. godine obavezno cijepljenje trudnica (između 27. i 36. tjedna trudnoće) cjepivom protiv tetanusa, difterije i hripavca (poznatije kao DTP cjepivo). Rekli su da bebe treba zaštititi i prije rođenja. Dakle, tisuće trudnica cijepljeno je cjepivom Refortrix ili Boostrix, iako na trudnicama nikada ranije nisu provedena kontrolirana istra­živanja u vezi utjecaja ovih cjepiva. Djeca s mikrocefalijom (smanjenom glavom) počela su se rađati od svibnja 2015. Većina slučajeva dogodila se u Pernambucu, državi na sjeveroistoku Brazila. Tamo je i većina cjepiva razdijeljena. Brazilska vlada proglasila je uzbunu tek u prosincu 2015., nakon što je rođeno 2400 hendikepirane djece. WHO i zlosretni Zika virus već su ranije uskočili u cijelu priču. Pokušalo se uvjeriti javnost da cjepivo nije krivo, već komarci. Trebalo je pronaći nešto egzotično, na što će se moći prebaciti sva krivica. I opet smo nasjeli, makar ispočetka.

Otkriće Zika virusa inače datira iz 1952. godine. Tada je iz komaraca u Ugandi izolirano nekoliko virusa. Jedan od njih nazvan je prema istoimenoj šumi – Zika. Zanimljivo, nije zabilježen niti jedan slučaj mikrocefalije kod djece, čije su majke živjele u šumi Zika ili oko ne. A prilično je izvjesno da su bile izložene ubodima komaraca, koji nose virus Zika. Zar se virus u Brazilu izmijenio?

Ne postoje nikakvi dokazi da komarci s virusom Zika uopće postoje u području Pernambuco, a još manje je dokaza da ubodi komaraca s tim virusom uopće mogu izazvati mikrocefaliju. Ali zato mnoge vrste cjepiva mogu izazvati mikrocefaliju, samo što se o tome većinom šuti. Činjenica je da je epidemija mikrocefalije u Brazilu naglo prestala (baš kao što je naglo i počela), i to baš onda kada su iznenada prekinuli program cijepljenja trudnica. Službenog objašnjenja za prekid cijepljenja nikada nije bilo.

Prije početka Olimpijade mediji su podgrijavali navodnu opasnost zbog virusa Zika, ali WHO nas sada uvjerava da opasnosti nema. Pretpostavljam da su zaraženi komarci likvidirani ili humano preseljeni. Zapravo pitam se kada je na redu sljedeća podvala. Sve češće su u zadnje vrijeme…

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]