Postoji li u Hrvatskoj mogućnost da kuhar s položenim majstorskim ispitom priprema lakša jednostavna jela u prostorima domaćina? Na primjer, gosti u iznajmljenoj vili žele angažirati privatnog kuhara da im spremi večeru u vili, kuhar kupuje namirnice i u vili sve kuha? Na koji način to otvoriti i registrirati?

Ugostiteljsku djelatnost mogu obavljati trgovačka društva, zadruge i obrtnici koji ispunjavaju uvjete propisane za obavljanje te djelatnosti (u daljnjem tekstu: ugostitelj).

Prema čl. 4. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, ugostiteljska djelatnost predstavlja pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka i pružanje usluga smještaja. Ugostiteljska djelatnost je i pripremanje jela, pića i napitaka za potrošnju na drugom mjestu sa ili bez usluživanja (u prijevoznom sredstvu, na priredbama i slično) i opskrba tim jelima, pićima i napitcima (catering).

Ugostiteljska djelatnost obavlja se u objektu namijenjenom, uređenom i opremljenom za pružanje ugostiteljskih usluga, a  sukladno Pravilniku o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina "restorani", "barovi", "catering objekti" i "objekti jednostavnih usluga".

Pod uvjetima propisanim ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju ovoga Zakona, određene ugostiteljske usluge mogu pružati fizičke osobe – građani i nositelji ili članovi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Ugostiteljska djelatnost obavlja se u objektu namijenjenom, uređenom i opremljenom za pružanje ugostiteljskih usluga (u daljnjem tekstu: ugostiteljski objekt), a koji može biti u:

  • građevini, zasebnom dijelu građevine ili u više građevina (zgrada, kiosk),
  • poslovnom prostoru u kojem se obavlja druga djelatnost, tako da je prostor namijenjen obavljanju druge djelatnosti vidljivo odvojen od dijela u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost,
  • nepokretnom vozilu, priključnom vozilu, željezničkom vagonu, plutajućem objektu i plovnom objektu kojim se obavlja prijevoz putnika za vrijeme prijevoza,
  • šatoru, na klupi, na kolicima i sličnim napravama, opremljenim za pružanje ugostiteljskih usluga.

U ugostiteljskom objektu, izvan prostorija gdje se priprema hrana, može se obavljati trgovina u manjem obujmu (prodaja suvenira, umjetničkih slika, snack proizvoda, tiskovina i slično), sukladno posebnom propisu koji uređuje obavljanje djelatnosti trgovine.

Dakle, prostor u kojem se djelatnost obavlja mora udovoljavati posebnim propisima kojima se uređuje graditeljstvo, a oprema mora udovoljavati uvjetima određenim propisima o tehničkoj opremljenosti koji se odnose na obavljanje ugostiteljske djelatnosti.

Npr. uz uvjete iz Zakona o obrtu, prilikom otvaranja obrta treba obratiti pažnju i na zakonske propise (kao što je npr. Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti) koji određuju posebne uvjete za obavljanje pojedinih djelatnosti, osobito za uvjete prostora, stručne spreme ili posebnih dozvola i koncesija.

Također, prema Pravilniku o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina restorani, barovi, catering objekti, i objekti jednostavnih usluga, ugostiteljski objekti mogu dostavljati hranu, piće i napitke, između ostalog kako slijedi:

  • Pripremnica obroka (catering) - ugostiteljski objekt u kojem se pripremaju jela, a mogu se pripremati slastice i napici, koji se dostavljaju ili dostavljaju i uslužuju na drugim mjestima kao što su: prijevozna sredstva, odgovarajuće prostorije za prehranu djelatnika pravnih i fizičkih osoba, stanovi i sl., te prostorije i prostori gdje su organizirane svadbe, prijemi, banketi i drugi slični događaji.

Dakle, kuhar u prostorima domaćina može pripremati jela ako prostor domaćina udovoljava ranije navedenim uvjetima i kriterijima ili može pripremati hranu u svom ugostiteljskom objektu i jela dostavljati i posluživati u prostoru domaćina. U Hrvatskoj postoji nekoliko profesionalnih servisa koji se bave tom djelatnošću, a najčešće se nazivaju “privatni kuhari”.

Na tržištu se pojavio krajem 2015. godine “novi biznis model” koji je spajao elemente ugostiteljstva i pomoći u kući. U to vrijeme, kao i danas, mogli ste naručiti usluge privatnog chefa, mogli ste čak i naručiti kutije s namirnicama i receptima ako ste htjeli kuhati sami.

Na kraju, a s obzirom na specifičnosti usluge kuhanja kod domaćina, uputno je obratiti se pisanim zahtjevom ispostavi županijskog ureda za gospodarstvo, odnosno ispostavama ureda za gospodarstvo Grada Zagreba ili na urede Hitro.hr i zatražiti dodatne informacije, kao i raspitati se o svim mogućnostima obavljanja ove djelatnosti.