Zimi za mnoge stanovnike našeg grada počinju muke po koži iliti problemi s ispucalom, suhom i grubom kožom. Evo kako riješiti taj problem u kućnoj radinosti!


Dolazi zima, a s njom i vrijeme kada će bura češće puhati u gradu na Rječini. Tada za mnoge stanovnike našeg grada počinju muke po koži iliti problemi s is­pucalom, suhom i grubom kožom. Uzrok tome su centralna grijanja, klime i suh zrak te nepravilna prehrana s nedovoljnim unosom ne­zasićenih masnih kiselina, minerala, ali i vode. Po­brinite se za svakodnevni obrok od svježeg povrća i šake orašastih plodova. 

Jako suhe dijelove kože možete mazati kremom od lanolina, o kojoj smo već pisali u jednoj od kolumni, a usnice možete mazati pri­rodnim balzamom za us­nice. 

Kako ga napraviti? Puno je različitih recepata u kojima možemo kombinirati različita bazna ulja, kao što su bademovo ulje, ulje avo­kada, ulje ploda divlje ruže ili marelice. Takva bazna ulja su tekuća pa ih je potrebno je zgusnuti s pčelinjim vos­kom. Za izradu balzama za usnice možemo koristiti i biljne maslace kao što su shea maslac i kakao maslac. Oni su puno gušći pa za njih koristimo puno manje (ili uopće ne koristimo) pčeli­njeg voska.
 
Evo jednog vrlo jednostavnog recepta za izradu balzama za usne: u posudicu izvažite 10 grama shea mas­laca i na to dodajte 10 grama nevenova ulja i 3 grama vos­ka. Sve zajedno otopite na banja mariji, dobro izmiješajte i, kada je smjesa homogena, maknite ju s vatre.

Tek tada u nju dodajte 3 kapi eteričnog ulja prave la­vande, ponovo promiješajte i prelijte u pripremljene po­sudice. To mogu biti obične male posudice koje možete kupiti u ljekarni. Gustoća ovog balzama pogodna je za zimske dane. No, ako biste ovaj balzam željeli koristiti i ljeti, potrebno je dodati još 2 grama voska, jer se na višim temperaturama shea maslac topi, a bome i ulje lakše curi preko navoja kutijice. Do­dat­kom 5 umjesto 3 grama voska dobit ćete kompaktni gusti balzam koji je najbolje staviti u kalupe za stick (po­put onog od Labella). Takve kalupe možete kupiti u tr­go­vinama specijaliziranim za prirodnu kozmetiku. Ova­kvi balzami nisu kvar­ljivi i ne morate ih kao prirodne kre­me držati u hladnjaku, do­voljno je tek da ih ne zaboravite na radijatoru sada zimi ili na ručniku za plažu kad nam opet dođe ljeto.