Kako brinuti o našim ljubimcima za vrijeme kišnog perioda, riječani su, silom prilika, vrlo dobro naučili. U našem gradu već se nekoliko godina jednako šeta i po kiši i po suncu, svi imamo gumene čizme i velike kišobrane, a naši psi šarene kabanice. No, sada ipak dolazi zimsko vrijeme s nešto nižim temperaturama i hladnim vjetrom, a neki će se možda uputiti i na snijeg, pa nije zgoreg pročitati nekoliko “zimskih savjeta” za naše ljubimce.

Većini pasa u šetnji nije hladno sve dok se kreću. Ako ste aktivni šetač i ne zastajkujete prečesto u razgovoru s drugim ljudima, vašem psu neće biti neophodan kaputić tijekom same šetnje. No nakon šetnje, ako sjednete negdje na kavu ili vas pas mora pričekati u autu, sigurno će se ugodnije osjećati ako mu je toplije. Nemojte oblačiti mokrog psa, posebno ne u kaputić od nepropusnog materijala koji je namijenjen kišnom vremenu. Ispod kabanice mokra dlaka ne može isparavati, te umjesto da se suši ostaje vlažna te tako vlaga dođe i do kože. Za hladno vrijeme bolje će poslužiti suhi ručnik kojim ćete istrljati psa, a zatim ga obući u topao komad robe, majicu od felpe ili nešto slično. Ovo posebno važi za one pse koji će se usred zime zaletjeti u more, a nakon 5 minuta na hladnom zraku početi će se tresti od hladnoće. Obično je s takvim psima šetnja gotova kada se oni odluče okupati - najbolje je krenuti odmah doma u toplo.

Nije loše da sa sobom imate i ručnik ili dekicu na koji će pas leći, ako se duže zadržite u kafiću. Na podu je mnogo hladnije nego na stolici na kojoj mi sjedimo.

Pitku vodu treba ponuditi nakon šetnje, bez obzira na hladno vrijeme.

Ako ste vlasnik kratkodlakog psa, psa s izrazito malo dlake ili neke od pasmina koje teško podnose hlasnoću - kupite mu kaputić. Nije neophodno da za to potrošite puno novaca, možete ga i sami skrojiti, a oni spretniji isplesti.

Prilikom odabira kaputića pazite da bude prvenstveno praktičan. Modni detalji tipa lančića, patenta, džepova, volana možda vesele vlasnike, ali zaista nisu neophodni. Naravno, i to ovisi o tome da li pas u šetnji hoda i trči ili se radi o starijem, možda bolesnom psu kojeg ćete uglavnom nositi na rukama, a prošetat će samo da obavi nuždu. Kaputić bi trebao biti što lakši, po mogućnosti od prirodnih materijala i točne veličine da psu nije premalen niti prevelik. Posebno treba paziti na dužinu rukava kako psa ne bi ometali u normalnom kretanju, kao i na otvore oko spolovila s obzirom na spol psa.

Ako ste ljubitelj mačaka, sada je vrijeme da im pomognete naći toplo sklonište za zimu. Kućice slične onima za ptice podignute metar od tla, u koju ćete staviti nešto stare odjeće pružit će toplo i ugodno sklonište slobodnoživućim macama. Možete iskoristiti i ostatke stiropora ili stiroporska pakiranja kupljenih kućanski aparata. Dovoljno će biti da nekoliko puta ostavite hranu u takvoj nastambici i mace će biti zahvalne za vašu pomoć.