Priprema automobila za putovanje zasigurno zahtijeva određeno planiranje i trud, ali isplati se. Na ovaj će način ljetni odmor ili čak i kraći bijeg preko vikenda proći bez stresa

Kako se bliži ljetna sezona, mnogi se raduju planiranju putovanja i otkrivanju novih mjesta.

Istraživanje Eurobarometra o održivoj mobilnosti pokazalo je da se 56 % Europljana oslanja na automobile kao primarni način prijevoza. 

Prije nego što krenete na duže putovanje, ključno je pripremiti se za neočekivane kvarove i tako osigurati bezbrižnu vožnju. Imajući to na umu, automobilski stručnjaci iz carVertical podijelili su nekoliko vrijednih savjeta o tome kako pripremiti automobil za ljetna putovanja.


Provjerite stanje guma

Prije nego što krenete na dugo putovanje, važno je pregledati gume i osigurati da su u dobrom stanju. To uključuje provjeru dubine profila, općeg stanja guma, a treba provjeriti i jesu li napumpane do preporučenog tlaka. Ako su gume istrošene ili oštećene, bilo bi dobro zamijeniti ih prije putovanja.Pregledajte vozilo

Održavanje je vrlo važno kod automobila. Bez obzira je li vozilo dobro služilo posljednjih nekoliko godina ili je tek kupljeno, važno je pravilno ga provjeriti prije kretanja na dugo putovanje.

Pregledajte sustav klimatizacije i hlađenja kako biste osigurali udobno iskustvo vožnje tijekom vrućih vremenskih uvjeta.

Neispravan klimatizacijski sustav može dovesti do nelagode i umora, što otežava koncentraciju na vožnju. Uz to, sustav hlađenja koji ne funkcionira dobro može uzrokovati pregrijavanje motora, što vodi do skupih popravaka i neočekivanih kvarova. 

Ako imate rabljeno vozilo, dobro je provjeriti povijest svog automobila kako biste dobili informacije o prošlim oštećenjima i vraćanjima kilometraže, što vam može pomoći u pronalaženju slabih točaka automobila i njihovom rješavanju prije nego krenete.Razmislite o kukcima 

Ljetna putovanja mogu biti prekrasno iskustvo, ali kukci i insekti mogu sve pokvariti. Posljednje što itko želi je blokiran pogled tijekom vožnje, zbog čega je ključno nabaviti tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla i uklanjanje kukaca. Ove specijalizirane tekućine posebno su dizajnirane za otapanje i uklanjanje ostataka koje ostavljaju insekti, ostavljajući vjetrobranska stakla kristalno čistima. Pripremite komplet za hitne slučajeve

Zaglaviti uz cestu nešto je što nitko ne želi doživjeti. Međutim, ključno je pripremiti se za neočekivano sastavljanjem kompleta za hitne slučajeve.

Ovaj bi se komplet trebao sastojati od osnovnih potrepština kao što su kutija prve pomoći, svjetiljka, kablovi za paljenje, mjerač tlaka u gumama i, ako je moguće, rezervna guma. Također razmislite i o dodavanju prijenosnog punjača za mobitel, deke, nekvarljivih grickalica i vode kako biste ostali hidrirani i imali energije u slučaju dugog čekanja.

Pakirajte se pametno i putujte bez previše stvari

Kod pakiranja prioritizirajte osnovne potrepštine i ostavite nevažne stvari kako biste smanjili težinu i povećali slobodni prostor. Držite važne stvari nadohvat ruke i spakirajte odgovarajuću odjeću i opremu kako biste se zaštitili od sunca. Dobro organiziran automobil s malo prtljage pomoći će u smanjenju potrošnje goriva i povećati ukupnu učinkovitost te vam tako osigurati ugodno putovanje bez stresa.

Priprema automobila za putovanje zasigurno zahtijeva određeno planiranje i trud, ali isplati se. Na ovaj će način ljetni odmor ili čak i kraći bijeg preko vikenda proći bez stresa i nećete se morati brinuti o bilo kakvim problemima povezanim s automobilom.


Ako kupujete rabljeni automobil, pametan potez je da provjerite njegovu povijest! To možete učiniti preko platforme Burzinog partnera carVerticala, a mi vam omogućujemo da to učinite s 10% popusta ako njihovu stranicu posjetite putem OVOG LINKA

Sve što trebate učiniti jest utipkati identifikacijsku oznaku vozila (VIN) i saznat ćete je li kilometraža tog automobila krivotvorena te ćete dobiti uvid u povijest nesreća i registracije. Ponekad prodavači skrivaju povijest automobila, pogotovo ako je vozilo pretrpjelo ozbiljna oštećenja.