Jedan naš čitatelj ima bolove obje ahilove tetive posljednjih godinu i pol. Inače je izrazito fizički aktivan i trči mnogo kilometara na tjedan. RTG snimanje pokazalo je kalcifikate na hvatištima tetive za petnu kost (bolje ih je nazvati osteofitima), te je potom učinjena terapija udarnim valom (ukupno 5 terapijskih procedura), s istezanjem, pokušajem odmora, ali sve uz tranzitorna poboljšanja.

Kao i u većini sličnih slučajeva, naš čitatelj traži savjet o tome treba li ponoviti terapiju udarnim valom, postoji li kakav “laser” ili slično što bi mu moglo ukloniti bolove i omogućiti mu da se nastavi baviti aktivnostima na isti način koji ga je i doveo u bolove.

Osteofiti na petnoj kosti nisu rijetkost. Možemo ih naći redovito u zrelijoj populaciji, te češće kod izrazito fizički aktivnih pacijenata. Sami po sebi ne predstavljaju problem (osim kada su iznimno veliki), već su znak adaptacije kostiju na velika i dugotrajna fizička opterećenja. U tom smislu, ukloniti ih se može jedino kirurški. NITI JEDNA FORMA TERAPIJE UDARNIM VALOM IH NE MOŽE “RAZBITI”, već jedino smanjiti lokalnu bolnost. Ako to nije bilo uspješno, tada je rezervoar jednostavnih terapija ispražnjen i mora biti provedena kompleksnija dijagnostika, a potom i terapija.

Ako je jasno da su ti osteofiti reakcija na stres, tada procjena gdje se on dominantno događa jest važna, kako bi ga mogli smanjiti. Uobičajeno nađemo nedostatak odgovarajućeg zagrijavanja i dovoljno dugog istezanja poslije trčanja, ali i druge pogreške u treningu koje doprinose boli i valja ih korigirati. Potom slijedi i fizikalni pregled, koji će procijeniti ima li na samom stopalu i donjem ekstremitetu nekih promjena koji povećavaju stres, a može ih se korigirati manualnom terapijom ortotikom, ili promjenom u treningu.

Kada je sve to učinjeno, potrebno je i dovoljno vremena da takve promjene donesu zadovoljavajući rezultat. U tom slučaju, vodstvo iskusnog sportskog fizioterapeuta je od presudne važnosti.