U vrijeme objave ovog teksta našim ulicama vladaju maškare. Ključevi gradova diljem države u njihovim su rukama još 10-tak dana. Nakon toga sve se vraća u normalu i naša se domovina vraća u svoje uobičajeno - uravnoteženo i promišljeno stanje.

Naravno!

Dio tog uređenog stanja je i nova obaveza poduzetnika, svih koji su u sustavu PDV-a, da izvijeste poreznike putem vrlo sistematičnog izvještaja, uz prikaz poreznih brojeva i iznosa o svim potraživanjima koja imaju u svojim poslovnim knjigama, a za koja su bili obvezni izdati račun. Poslovanje bi im trebalo biti lakše sada jer će se svaka tri mjeseca putem kompliciranih tablica izjadati državi o time tko im je sve dužan.


Da bude bolje, njihovi knjigovođe moraju rudariti po poslovnim knjigama prethodnih godina da bi iz njih izvukli sve podatke koji su potrebni za izvješće. Oni su sve godine uredno vodili knjige u skladu s propisima, ali sada se propis promijenio i iziskuje nove podatke o starim događajima. Trebaju utvrditi stanje na dan 31.12.2015. Nakon toga još moraju pogledati kakvo je stanje 31 dan kasnije, pa tako za jedno izvješće zapravo trebaju napraviti dva.

Mali poduzetnici su radosni: zakonodavac šalje ozbiljnu poruku njihovim kupcima da je neplaćanje PDV-a iz računa jako veliki “no, no!” pa će se za par mjeseci svi računi plaćati na vrijeme, a proračun će biti toliko pun da ćemo vratiti sve državne dugove!

Statističke će analize pokazati da su odjednom na kraju 2015. godine mala poduzeća u Hrvatskoj smanjila svoja potraživanja. Istina, bit će i puno više uvećavanja dobitaka za nepriznate rashode otpisa zastarjelih potraživanja, jer zadnjih nekoliko mjeseci mnogi su upravo tako počistili stanje u knjigama. Tko zna tko će iz svega toga iščitati pozitivan gospodarski trend…

Ni to nije sve!

Nemojte se začuditi kad vas ubuduće vaši knjigovođe budu zapitkivali o vašoj užoj i široj rodbini! Ne bi oni vama sve po spisku, nego moraju otvoriti nove konto kartice na kojima će odvojeno knjižiti svako vaše poslovanje­ sa porezno povezanom osobom.

Do sad ste im morali priznati s kojim ste sve poduzećima povezani kapitalom, a sada ćete morati uredno prijaviti sve fizičke osobe s kojima ste u srodstvu u pravoj liniji, u pobočnoj do četvrtog stupnja; žene, bivše žene i muževe, punice i svekrve, itd…

Nisu to knjigovođe postali geneolozi, nego poslovne knjige iziskuju nova konta za sve dane i primljene zajmove, isporuke i nabave sa porezno povezanim osobama u svrhu - pogađate: novog izvještaja poreznicima!

No, odahnite, to je potrebno voditi za razdoblje u tijeku, a sve što je u proteklim vremenima ‘spremano’ na babe i stričeve ostat će neprimijećeno!

Zamislimo sad situaciju: u nekoj Mrduši negdje u lijepoj našoj žive vrijedni ljudi koji shvaćaju da moraju svojim radom zbrinuti svoje obitelji i svaki Ante u mjestu ima svoj j.d.o.o. Jedan Ante vozi kamion, drugi uzgaja povrće u OPG-u, treći ima butigu, a četvrti je - otvorio računovodstveni servis, jer je shvatio da izvještajima neće biti kraja. Kad god neki Ante kupi spajalicu od drugog Ante, poreznicima treba prijaviti!

Šalu na stranu, više puta smo doživjeli da se propisi mijenjaju dok još nisu ni stupili na snagu, pa će možda i ovaj s Pustom otići u zaborav.

I na kraju nešto što me je osobno nasmijalo do suza. Neki je porezni obveznik propisanim načinom upitao poreznu upravu mora li se plaćati porez na tričarije koje se prodaju na buvljaku.

Ovi mu nedavno odgovaraju dugačkim tumačenjem koje valjda razumije onaj tko ga je napisao, ali onaj tko prodaje stare hlače uz tržnicu vjerojatno nikada neće.

Podsjećaju tako poreznici na pet godina stari Zakon o zabrani i sprečavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, navode kako je svako neregistrirano obavljanje djelatnosti predmet oporezivanja i PDV-om i porezom na dohodak, te navode stope i cenzuse. Navode i da uvođenje pojma razmjena ne oslobađa od plaćanja poreza. Navode i kako prodaja osobne imovine ne predstavlja oporezivi događaj.

Prema tome, možete ići na sajmove prodavati svoje rukotvorine, kozmetiku i hranu koju ste sami izradili, ne morate imati nikakve ateste ni deklaracije, ne morate niti kune poreza platiti, važno je samo da kažete kako je to nešto što ste jučer kupili, a danas prodajete jer vam je nepotrebno. Ionako je subota, pa inspektori vjerojatno ne rade!

Život je maskenbal, i sretno vam bilo!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge