Ogromno iznenađenje u znanstvenoj i široj javnosti izazvali su statistički podaci o incidenciji raka vrata maternice iza uvođenja cjepiva

 

Infekcija humanim papilomavirusom (HPV) je česta infekcija, ali ju prati loš glas da može izazvati rak vrata maternice. Istini za volju, vrlo rijetko. Unatoč svemu, cjepivo Gardasil je dočekano s olakšanjem, jer pruža zaštitu od najčešćih virusa iz HPV-skupine. Ciljana skupina su djevojčice od 13 do 18 godina. Naknadno se preporuka proširila i na dječake. Naime, oralni seks sa zaraženom ženom može izazvati rak grla. Tako kažu. Stvarno, zašto riskirati rak ako je zaštita tako brza i jednostavna? Ali, nije prvi put da loše vijesti dolaze s određenim odmakom. Znate, treba neko vrijeme da se pokažu učinci preventive. Bilo je već i smrtnih ishoda zbog cijepljenja, ali ogromno iznenađenje u znanstvenoj i široj javnosti izazvali su statistički podaci o incidenciji raka vrata maternice iza uvođenja cjepiva. Paradoksalni učinak cjepiva zapravo je zastrašujuće otkriće, koje postavlja naglavačke sve ono u što su nas godinama uvjeravali.

Analiza provedena u najprocjepljenijim državama (Australija, Velika Britanija, Švedska i Norveška) pokazuje vrlo sličan trend. Tijekom dvadesetak godina prije uvođenja cjepiva u svim tim zemljama (bez iznimke) zabilježen je značajan pad incidencije raka vrata maternice (najčešće 30-40% manje). Nažalost, od početka cijepljenja trend je preokrenut. Zapravo, preokrenut je samo za cijepljenu (odnosno najmlađu) populaciju. Tu prvenstveno mislim na skupinu od 20 do 30 godina starosti. Povećanje pojavnosti ponegdje iznosi i 100%. Na takav način se prosječna dob oboljelih spustila za nekoliko godina. Istovremeno se trend smanjenja pojavnosti nastavio kod necijepljene (starije) populacije.

Francuska ima vrlo nisku procijepljenost Gardasilom, pa se može, u neku ruku, smatrati kontrolnom skupinom. Tamo je u istom razdoblju pojavnost raka vrata maternice stabilno padala u svim dobnim skupinama. I kod mlađih i kod starijih.

Trenutno je u Hrvatskoj besplatno (neobavezno) cijepljenje Gardasilom za populaciju od 8. razreda do kraja srednje škole. U propagandnom letku naglašavaju da ovo cjepivo štiti od nekoliko vrsta raka. Ne znam što bi čovjek pametno rekao na to.

Treba se informirati, i to detaljno informirati. Naknadno plakanje neće biti od koristi. Čak je i liječnica Diane Harper, koja je izravno radila na tom cjepivu za kompaniju Merck, izrazila brojne sumnje oko efikasnosti i sigurnosti Gardasila. Kaže da je cjepivo rizičnije od karcinoma i da je cijelo ispitivanje provedeno površno.

Uz Gardasil se vezuje cijela plejada vrlo zabrinjavajućih nus-pojava, od konvulzija, gubitka vida i paralize do duboke venske tromboze, plućne embolije i još štošta. Takve bolesti, doslovno, uništavaju život. Malo je nelogično boriti se protiv raka, a istovremeno stvarati više raka i drugih bolesti. Nelogično, a nije prvi put.


Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]