Možda se prijelomni slučaj dogodio u Zagrebu. Roditelji su odbili cijepiti svoje dijete i sud ih je oslobodio svake krivice.


Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisuje obavezna cijepljenja pre­ma usvojenom kalendaru cijepljenja. (Taj kalendar se više puta nadopunjavao, či­me je broj cijepljenja tijekom godina rastao. Neslužbene najave o uvođenju novih ta­kođer postoje.) Kako je od­bijanje cijepljenja kažnjivo, propisana je i kazna za to - 2.000 kuna. I ne mora sve završiti samo na novčanoj kazni. Moguća je i prijava Centru za socijalnu skrb zbog zanemarivanja djeteta, a u nekim drastičnim situ­a­cijama moguće je čak i odu­zimanje djeteta, jer mu nije pružena potpuna medicin­ska pomoć. Sve ovisi o rev­nosti uključenih struktura. U svakom slučaju, situacija je potencijalno više nego ne­ugodna. Iako se zakoni o svemu tome nisu mijenjali u zadnje vrijeme, izgleda da sudska praksa polako poči­nje slijediti europske trendo­ve. Obavezno cijepljenje je nepoznata kategorija u ve­ćini zemalja EU.

Možda prijelomni slučaj dogodio se u Zagrebu. Rodi­telji su odbili cijepiti svoje dijete i sud ih je oslobodio svake krivice. Odvjetnici su se pozvali na prava pacije­nata, koja su zagarantirana brojnim međunarodnim kon­vencijama. Izgleda da je prav­no neprihvatljivo name­tanje cijepljenja, koje može imati teške i trajne nus-po­jave. (Koliko znam, naši su­dovi još nisu propisivali od­štete za djecu, kojima je cijepljenje upropastilo život.) To je tek dio pravnih argumenata, na koje će se budući protivnici cijepljenja pozivati.

U zadnje vrijeme roditelji već u rodilište dolaze s potpisanim formularom, gdje stoji da ne dopuštaju cijep­lje­nje za svoje dijete. Neki dolaze i s obrascem, gdje zah­tijevaju da im se garantira sigurnost cijepljenja. Jed­na od medicinskih okosnica nikada nije bila pod takvim iskušenjima. Pedijatri zapravo ne znaju kako bi reagirali. Uvjeravati, kažnjavati ili po­miriti se s trendom? 

Činjenica je da pobuna protiv cijepljenja progresiv­no raste. Još prije nekoliko godina bilo je svega nekoliko takvih slučajeva u Hrvatskoj. Samo u prvih 10 mjeseci ove godine liječnici su prijavili 282 slučaja (u našoj županiji već više od 50). Ono što je ne­kada bilo nezamislivo, sa­da se itekako događa. Uspr­kos svim zakonima i upor­nom (skoro pa kaotičnom) pro­tivljenju medicinske struke.

Kao ulje na vatru, dolazi vijest iz Italije, gdje je 13 oso­ba umrlo nakon cijep­ljenja protiv gripe. Za sada. Da li su u pitanju sve oz­biljnije rupe u kolabirajućem sustavu? Što to iz cjepiva ponekad ubija? Doduše, od­mah su nam rekli da je cjepivo, koje se koristi u Hrvat­skoj, bolje i sigurnije. No, prožetost sumnjom da nam netko nešto radi iza leđa (ili da nam netko nešto podva­ljuje) već je ukorijenjena. Mož­da ne i bez razloga. Ho­će li 2.000 kuna kazne postati relikt prošlosti?

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!