Autizam je u doba mojeg djetinjstva bio vrlo rijedak. Danas malo tko da ne poznaje barem jedno autistično dijete


Njemačka je jedna od mnogih zapadnih zemalja gdje se cijepljenje preporučuje, ali nije obavezno. Ali, u nekim regijama su se pojavile ospice, čak ima zatvorenih škola i vrtića. Naravno, tenzije su porasle (sjetite se kako je bilo u Dubrovniku uz samo petnaestak oboljelih), propaganda je zaigrala svoj ples i sada se sprema zakon, prema kojem će se necijepljenje protiv ospica kažnjavati s 2.500 eura kazne. Rok za cijepljenje je godinu dana, a nakon toga slijedi ispis iz vrtića. Za početak. Udaljenje iz škole nije moguće, jer je školovanje obavezno. Ukratko, dodatnom prisilom misle postići 95%-tnu procijepljenost, iznad koje navodno počinje djelovati imunitet stada, jer uobičajeni apeli nisu pomogli. Ali, vremena su se promijenila i interes za cijepljenje kontinuirano opada. Tako i u Hrvatskoj, procijepljenost opada već 7 godina uzastopce, pogotovo u županijama uz more. Kažu da je to posljedica čudnih vijesti na internetu, a ja bih prije rekao da ljudi vide djecu iz svoje okoline, koja su se razboljela brzo nakon cijepljenja.

Bernard Kaić, vodeći epidemiolog u Hrvatskoj, nedavno je rekao kako bi možda bilo bolje da se ukine obavezno cijepljenje u Hrvatskoj, a istovremeno je ponovio da broj prijavljenih nuspojava nikako nije realna brojka. Jednostavno, liječnici ih neće ili ne žele prijavljivati. Znači, podatak je više crta u pijesku i faktički nema nikakvu realnu vrijednost, na koju bi se mogli ozbiljnije osloniti. Očito, nuspojava je daleko više. A o prednostima i rizicima ove ili one opcije dalo bi se raspravljati. Iznijet ću nekoliko podataka za razmišljanje.

Za vrijeme epidemije u Dubrovniku necijepljena djeca nisu obolijevala. Niti jedno. A u Dubrovniku bi mogli očekivati ogromnu epidemiju ospica, obzirom da je procijepljenost daleko, daleko ispod poželjnih 95%. Ali, epidemije nema. Dolaze nam i turisti s vrlo raznolikim cijepnim statusom. I opet ništa. Autizam je vrlo rijedak kod necijepljene djece, gotovo na razini izuzetka. Razina teških metala kod autistične djece redovito je znatno iznad normale. Pogledajte sadržaj cjepiva i razmislite kako su se mala djeca mogla tako zatrovati. Ospice su u doba mojeg djetinjstva smatrane bezazlenom i uobičajenom dječjom bolesti, koju je korisno preboljeti. Retorika se promijenila nakon što se pojavilo cjepivo. Danas govore da je to najsmrtonosnija dječja bolest. Autizam je u ono vrijeme bio vrlo rijedak. Danas malo tko da ne poznaje barem jedno autistično dijete.

Uglavnom, ne vjerujem da će kazne i zabrane išta promijeniti. Kompromitacija barem nekih cjepiva nije od jučer i trebali bi se zapitati zašto na aute ili cipele uvijek postoji neka garancija ili pravo povrata. Kod cjepiva postoji samo gola nada u sreću. Znamo, nažalost, da sreća ponekad i izostane.


Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]