05.04.2007.
Kinezi (2)
Već i prije Kineske studije napravljeno je puno istraživanja, koja su pokazala da u razvijenim državama ima više krvožilnih bolesti i raka nego kod nerazvijenih. Razlike su ogromne. UZROK NIJE U GENIMA, NEGO U HRANI. I to, u OBILJU MASTI, kao i u OBILJU ŽIVOTINJSKIH BJELANČEVINA. Pri tome, životinjske bjelančevine stvaraju VEĆU ŠTETU. Kada su štakorima smanjili udjel životinjskih bjelančevina u prehrani s 20% na 5%, smanjili su i pojavnost raka za ČAK 94%. Ne toliko drastični, ali ipak dobri rezultati postignuti su i velikim srezavanjem udjela masnoća. Iako današnja medicina donekle i priznaje krivnju masti, o životinjskim bjelančevinama još uvijek se govori sa superiornih stanovišta. NEKI LIJEČNICI JOŠ UVIJEK ISTIČU DA IZOSTAVLJANJE MESA NUŽNO VODI U BOLEST. Pitam se, koju bolest? Znate li do čega je dogurala zapadna prehrana s puno „zdravog“ mesa i mlijeka? Današnja vjerojatnost obolijevanja od raka u SAD je 47% kod muškaraca i 38% kod žena. U 8 godina broj dijabetičara povećan je za 50%. Mislite da BOLESTI DOLAZE SAMO TAKO, IZ ZRAKA? Da li zbog navedenog ili ne, ali broj vegetarijanaca na zapadu ipak raste. Mnogi se odluče za radikalnu promjenu, kada im je zdravlje već dobrano načeto. Međutim, ovdje moram napomenuti da je zapadna inačica vegetarijanstva često MILJAMA DALEKO OD ZDRAVOG NAČINA ŽIVOTA. 90% zapadnih vegetarijanaca jede jaja, mlijeko i mliječne proizvode, koji su RIZIČNI POPUT MESA I RIBE. Obično je oko polovica bjelančevina takvih „vegetarijanaca“ životinjskog porijekla. Prema analizama dr. Campbella, pobolijevanje počne rasti kada udjel životinjskih bjelančevina u prehrani prijeđe 6% svih kalorija (procjenjuje se da je kod američkih vegetarijanaca ovaj udjel barem 7%), a SKOKOVITO RASTE KADA SE PREĐE GRANICA OD 10%. Hrana nekih vegetarijanaca obiluje masnim slatkišima, a obilno prženje i natapanje uljem zamjenjuju glad za mesom. Takav način prehrane nije puno manje štetan od uobičajnog, nezdravog standarda. PUDING-VEGETARIJANCI ŽIVE U ILUZIJAMA DA SEBI ČINE DOBRO. Naravno, obilje raspoložive hrane ne znači da ste unaprijed osuđeni na neuspjeh. Neprerađena biljna hrana bez (ili skoro bez) ikakvih dodataka životinjskog izvora garantirano spušta kolesterol, obično ispod 4 mmol/l. Uz to, stanjuju se i aterosklerotične blokade krvnih žila, čime se poboljšava protok krvi. Inače, uobičajne medicinske preporuke svode se na dijetu, koja NE DJELUJE, i na šaku lijekova s vrlo upitnim djelovanjem. Da li je naša prirodna prehrana isključivo veganska? No, tu je jedno pitanje jako bitno. Zašto kineski seljaci brzo napuste svoju zdravu priprostu prehranu, samo ako im standard omogući više mesa, masti i druge hrane, koja ih DOKAZANO TJERA U BOLEST? Zašto miš rado jede sir, iako će zbog toga sigurno živjeti kraće? Zar instinkt za golim opstankom nije dovoljno jak? Ukratko, POTREBE REPRODUKCIJE SU VAŽNIJE OD ZDRAVLJA. Želja za razmnožavanjem je najsnažniji prirodni nagon. Zbog njega će sva živa bića spremno RISKIRATI RANIJU SMRT. Više životinjskih bjelančevina osigurava i VIŠE SPOLNIH HORMONA. Izloženost američkih žena estrogenu je 3 PUTA VEĆA nego kod žena s kineskog sela. Vrijeme spolne zrelosti na zapadu opasno se produžava, što je jedan od poznatih faktora rizika za rak dojke. Između ostalog. Eh, umrijeti u valovima velikog užitka, što više možete i poželjeti?
Izdvojeni članci
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?