Knedle s marelicama jedno su od najpopularnijih austrijskih jela, a mogu se raditi od dvije vrste tijesta – u tradicionalnoj verziji od krumpira i s tijestom od sira. Vrlo se brzo pripremaju i mogu biti lagana i ukusna ljetna večera ili desert

 

Marelica (Prunus armeniaca L.) je listopadno stablo koje pripada rodu šljiva (Prunus) te porodici ruža (Rosaceae). 

Plod je koštunica narančaste boje, na dijelu gdje je plod izložen suncu i malo crvene boje. Promjera je do 3 cm (kultivari su često veći) i neznatno dlakava. Dozrijeva od lipnja do kolovoza, ovisno o sorti. Koštica je velika, tvrda te sadrži jednu sjemenku. Lako se odvaja od mesnatog dijela ploda.
U Europu je marelica unešena iz Armenije u doba antike, smatra se da potječe iz područja srednje ili istočne Azije.

Plodovi su ukusni, jedu se svježi, suše se ili se prerađuju u sokove, džemove i kompote. Jestive su i sjemenke. Od sjemenki se hladnim prešanjem proizvodi biljno ulje koje se koristi u kozmetici za njegu kože. Sadrži većinom oleinsku kiselinu (60-70%), u manjem udjelu linolnu kiselinu (20-25%). Ulje je slično ulju badema, omekšava i hrani kožu. Lagane je teksture te se brzo upija u kožu. 

Knedle s marelicama jedno su od najpopularnijih austrijskih jela, a mogu se raditi od dvije vrste tijesta – u tradicionalnoj verziji od krumpira ili s tijestom od sira. Vrlo se brzo pripremaju i mogu biti lagana i ukusna ljetna večera ili desert.


SASTOJCI: 

TIJESTO:

60 g omekšalog maslaca
1 žlica šećera
prstohvat soli
225 g svježeg sira
1 jaje
130 g brašna


PUNJENJE:

6-8 marelica
šećer


PREZLA:

2 žlice maslaca
55 g krušnih mrvica
2 žlice smeđeg šećera
cimet 



PRIPREMA:

U zdjeli promiješajte maslac, sol i šećer. Dodajte sir i jaje pa promješajte dok se svi sastojci ne spoje. Dodajte brašno i miješajte. Smjesa bi trebala biti lagano ljepljiva, po potrebi dodajte još malo brašna. Tijesto prebacite u prozirnu foliju, zamotajte i ostavite u hladnjaku 30 minuta ili duže.

Marelice narežite na pola i izvadite košticu.

U tavi otopite maslac, kada se krenu raditi mjehurići dodajte krušne mrvice. Pržite ih stalno mješajući dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Maknite s vatre, dodajte šećer i cimet i sve dobro promiješajte.
Izvadite tijesto iz hladnjaka, na pobrašnjeloj podlozi podijelite tijesto u 6-8 dijelova. Oblikujte krug od tijesta, u sredinu stavite marelicu koju ste lagano posipali šećerom i zamotajte tijesto oko nje oblikujući lopticu. Moje marelice su bile velike pa sam stavila samo pola marelice u knedlu. Kada su sve knedle gotove kuhajte ih u kipućoj, posoljenoj vodi oko 12 minuta.

Kuhane knedle uvaljajte u prezle.