Vozač koji se dobro brine o svom automobilu upoznat je s mnogim tehničkim karakteristikama određenih dijelova limenog ljubimca. Tu se svakako ubrajaju i brisači, odnosno gumice na brisačima.

Mišljenja oko toga koji brisači su bolji još uvijek su podijeljena – jesu li to silikonski brisači ili oni od prirodne gume? Nema jednostavnog odgovora, pa spomenimo koje su karakteristike i jednih i drugih.

Osim gore spomenutih vrsta gumica, česta je i takozvana grafitna gumica. Kako i sam naziv kaže, riječ je o klasičnom gumenom sloju koji je obogaćen grafitnim prahom.

Gotovo sve vodeće tvrtke koje izrađuju automobilsku opremu između ostalog proizvode i brisače. Iako se kod svake od njih ponuda razlikuje, za svaki proizvod na tržištu imaju samo riječi hvale. Ispada da je svaki brisač najbolji. Ipak, razlike postoje, i toga su svjesni i menadžeri u spomenutim tvrtkama. Nažalost, promidžbene poruke ne mogu biti dosljedne iz više razloga, ali o tome možda nekom drugom prilikom.

Ovim tekstom želimo biti objektivni te vam predstaviti svaki od spomenutih proizvoda i kako se on ponaša prilikom svakodnevne uporabe.

Silikonska gumica na brisačima obavit će svoj posao kako treba. Ovo se posebno odnosi na novo postavljene brisače, što se podrazumijeva, jer se bez obzira na materijale svi brisači s vremenom istroše. U članku pišemo o novim brisačima, osim kada navedemo drugačije.

Kao glavni nedostatak silikonskih brisača često se spominje tanki sloj silikona koji mogu ostaviti za sobom na vjetrobranskom staklu. To ne mora uvijek biti slučaj, jer nije svaka komponenta silikonskih brisača urađena po istoj kemijskoj formuli. Razni proizvođači koriste razne kemijske formule, konstantno ih poboljšavaju za što bolji efekt brisanja stakla. Isto tako, tijekom proizvodnje, važan je faktor izdržljivost same gumice, gdje onda dolazi do nekog kompromisa brisanje-izdržljivost. Već ovdje dolazimo do prve dileme prilikom kupovine novih brisača. Tu se trebamo voditi onom starom poslovicom - nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino. Ova poslovica svakako ima smisla, posebno prilikom kupovine zamjenskih autodijelova. Više o silikonskim brisačima možete saznati na http://www.brisaci.hr/silikonski-brisaci/ .

Za razliku od silikonskih gumica na brisačima, klasični gumeni materijali imaju široku primjenu te kod njih nema toliko dvojbi prilikom kupovine. Zbog čega je to tako? Gumeni brisači imaju dugu povijest u autoindustriji, jer njihov nastanak dolazi zajedno s prvim patentima mehanizma brisača. Logično, još u prvim koracima pojave tog izuma, da bi ruka brisača klizila po vjetrobranskom staklu, bilo je potrebno postaviti neki zaštitni sloj, da se staklo ne ošteti, a istodobno da se uklone sve nečistoće s površine stakla. Tu se najboljom pokazala guma, zbog čega se i danas često koristi. Treba istaknuti da se sastav gume s godinama mijenjao i još uvijek se mijenja, ali guma je ostala guma. Jako dobar materijal za izradu metlica na brisačima. Danas imamo metlice brisača koje na sebi imaju gume s raznim završnim premazima poput grafitnog ili teflonskog premaza. Grafit se dodaje na gumu da bi brisač što bolje obavljao svoju zadaću i da se produži vijek trajanja brisača. Grafitni sloj štiti gumu od vanjskih uvjeta, posebno od lošeg utjecaja UV zračenja. Isto tako, grafit smanjuje trenje koje se javlja između dodirnih površina, čime se čuva taj dodirni sloj metlice, pa i sloj na vjetrobranskom staklu. Iako će grafit smanjiti trenje dodirnih površina, metlica ovog brisača će jako dobro ukloniti sve nečistoće koje joj se nađu na putu. Osim grafitnih brisača spomenuli smo i teflonske - koji imaju još manji koeficijent trenja. Teflon je poznat materijal, posebice onima koji se snalaze dobro u kuhinji. Naime, riječ je o materijalu koji je prvenstveno zamišljen za korištenje u svemirskom programu NASA-e, ali se zbog svojih dobrih osobina sve više primjenjuje u civilnoj industriji. Tako je teflon svoje mjesto pronašao i u autoindustriji. Glavna značajka ovog materijala je otpornost na vanjske učinke i jako mali koeficijent trenja. Da bi brisači što bolje klizili podlogom, a uz to bili uspješni u tome, teflon se našao kao jako dobar odabir u procesu proizvodnje gumica za brisače.



Opisali smo svaki brisač za sebe, ali nismo davali zaključke. Zbog čega? Jer ih, iskreno, i nemamo. Svaki brisač je dobar i loš, a sve to ovisi o vama i vašim potrebama. Kada sljedeći put budete kupovali brisače, potrudite se odabrati pouzdanog proizvođača i ne gledajte isključivo cijenu proizvoda. Nekada nas jeftinije može izaći mnogo skuplje.

Ponudu brisača za Vaš automobil lako i jednostavno provjerite na stranici www.brisaci.hr. Jednostavno odaberite marku vozila, model i godište - sačekajte sekundu i ponuda je već tu pred Vama!