Koje mjesto rođenja se upisuje djetetu rođenom na brodu ili u zrakoplovu (polazna luka, dolazna...), posebice ako je dijete rođeno u međunarodnim vodama odnosno međunarodnom zračnom prostoru?


Kod odgovora na ovo pitanje moram se ograničiti na zakonske i podzakonske akte Republike Hrvatske koji uređuju ovo područje. Bi li dijete imalo kakva druga prava prema zakonskim odredbama drugih zemalja, ovisno o mjestu početka/završetka putovanja, uistinu ne mogu špekulirati.

Ovo područje regulirano je Zakonom o državnim maticama, Naputkom za provedbu Zakona o državnim maticama i upisu posvojenja u maticu rođenih te Pravilnikom o postupku u slučaju rođenja ili smrti, nalaska napuštenog novorođenog djeteta i postupka s imovinom umrlih osoba na brodu.

U slučaju rođenja djeteta na brodu, otac, liječnik, majka ili treća osoba dužni su prijaviti tu činjenicu zapovjedniku broda. Činjenica rođenja djeteta unosi se u zapisnik koji potpisuje zapovjednik broda, odnosno osoba koja ga zamjenjuje, osoba koja je prijavila činjenicu rođenja, dvije punoljetne osobe kojima je činjenica poznata. Zapisnik sadrži ime broda, luku upisa broda, poziciju broda u vrijeme rođenja djeteta, luku u koju će brod uploviti, podatke o osobi koja je podnijela prijavu i o osobama koje su bile nazočne sastavljanju zapisnika (prebivalište, broj osobne identifikacijske isprave i dr.), ali i podatak o mjestu rođenja: "...na moru _____ Nm kod mjesta _____ ." Zapisnik se dostavlja lučkoj kapetaniji čim brod uplovi u domaću luku, a ako se nalazi u inozemstvu, zapisnik se predaje najbližem diplomatskom, odnosno konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske. Ukoliko je putovanje završilo u domaćoj luci, člankom 10. Zakona o državnim maticama propisano je da se činjenica rođenja prijavljuje Matičnom uredu gdje je putovanje završilo, a Naputak propisuje da se kao mjesto rođenja upisuje mjesto gdje je putovanje završilo. Ako je putovanje završilo u inozemstvu, potrebne podatke treba dostaviti diplomatsko ili konzularno predstavništvo RH, zajedno s podacima iz državne matice rođenih inozemnog tijela. Izrijekom nije navedeno u Zakonu, Naputku ili Pravilniku koje bi se mjesto rođenja trebalo upisivati u ovom slučaju, pa će to biti mjesto navedeno u podacima koji su dobiveni od diplomatskog ili konzularnog predstavništva RH, zajedno s podacima iz državne matice rođenih inozemnog tijela.

Glede zračnoga prometa, nema podzakonskoga akta poput Pravilnika o postupku u slučaju rođenja ili smrti, nalaska napuštenog novorođenog djeteta i postupka s imovinom umrlih osoba na brodu, pa se imaju primijeniti odgovarajuće odredbe Zakona o državnim maticama i Naputka za provedbu Zakona o državnim maticama i upisu posvojenja u maticu rođenih glede upisa mjesta okončanja putovanja kao mjesta rođenja djeteta.