"Kostur" dušnika čini 40 do 50 hrskavičnih obruča koji imaju oblik slova C. Ovi obruči međusobno su povezani ligamentima, a ostale strukture dušnika su mišići, vezivno tkivo i sluznica.


Kolaps dušnika (traheje) je respiratorna bolest sa ko­jom se susrećemo kod srednje starih pasa patuljastih i malih pasmina.

U ovo doba godine kada se svakodnevno srećemo sa zaraznim kašljem, lako se do­godi da previdimo ovaj problem, a isto tako se može dogoditi da vlasnici uopće ne potraže pomoć veteri­na­ra, već odluče pričekati da se kašalj smiri "sam". Potraje li kašalj duže od 7 dana sva­kako odmah potražite vete­rinarsku pomoć.

Dušnik je organ koji je gra­đen kao cijev, vrlo je fleksibilan, a smješten je između krikoidne hrskavice i mjesta iznad srca gdje se račva na lijevi i desni bronh. "Ko­s­tur" dušnika čini  40 do 50 hrskavičnih obruča koji ima­ju oblik slova C. Ovi obruči međusobno su povezani li­gamentima, a ostale strukture dušnika su mišići, ve­zivno tkivo i sluznica.

Dušnik mora biti rigidan ako promatramo njegov pro­­mjer, dok uzdužno mora biti fleksibilan kako bi bili mo­gući pokreti vrata i glave. Rigidnost dušnika omogu­ćavaju upravo hrskavični ob­ruči, a njegovu fleksibilnost njihova povezanost elas­tič­nim ligamentom.

Kolaps dušnika nastaje  kada opisane strukture iz­gu­be svoju čvrstoću što do­vodi do ?spljoštenosti? duš­nika. To dovodi do kašlja ko­ji pos­taje kroničan te do ote­žanog disanja koje je jedna­ko izra­ženo kod udaha i iz­da­ha. Specifičan je kašalj koji pod­sjeća na glasanje gu­saka.

Najčešće se sa ovim pro­blemom srećemo kod York­shire teriera, patuljastih pu­dli te malenih mješanaca. Psi kod kojih se razvije kolaps dušnika obično su predebeli i često imaju istovremeno prisutne probleme sa srcem.

Terapija je konzervativna, a sastoji se u davanju lijekova koji blokiraju kjašalj, li­je­kova koji šire dišne pu­tove te o potrebi antibiotika. Obo­ljela životinja mora mi­rovati, treba izbjegavati stre­sne si­tuacije, a svakako pre­po­ru­čujemo korištenje orme um­jesto ovratnika. Jako je važ­no predebele pse staviti na dijetu jer samo smanjenje tjelesne težine dovodi do ublaženja simptoma.

Ukoliko konzervativna te­rapija nema efekta, obično kod kolapsa većeg stupnja, može se pristupiti operativ­nom zahvatu (kod nas ga ne obavljamo jer je tehnički izuzetno zahtjevan) kojim se pokuša povećati lumen duš­nika ili se čak ugrađuju um­jetni obruči.