Nikada nismo toliko slušali o ispravnosti hrane, provjerama i analizama. Inspekcije su na svakom koraku, a kazne su rigorozne. Uz to, europski sustav uzbunjivanja zasigurno će promptno reagirati u svim kritičnim situacijama. Stvara se dojam kako je sva hrana s polica trgovina toliko temeljito pregledana, da na svaku skrb možemo slobodno zaboraviti. Dakle, mnogo ljudi brine kako hrana ne bi bila stara, zatrovana ili pokvarena. Spavate li mirno?

Cijeli obrambeni sustav možda je odlično zamišljen, ali iskustva govore da i nije sve tako idealno. Kada je bila afera s kravljim ludilom, meso je prvo došlo u mesnice, a uzbuna je nastala tek iza toga. Znači, uz sve inspekcije, nije spriječen dolazak zaraženog mesa u prodaju. Onima koji su ga pojeli, preostaje samo da vjeruju u sretan ishod. Prilično slično dogodilo se i nedavno, kada su nizozemska jaja, zaražena opasnim insekticidom, završila na policama mnogih europskih dućana. Reagiralo se sa znatnim zakašnjenjem. Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da je sporni fipronil umjereno toksičan, ali u većim količinama. Tu počinje druga razina problema.

Kada nastanu ovakvi veliki incidenti, baš svi će vas pokušati uvjeriti kako vam se ništa loše neće dogoditi i kako bi morali jako puno jaja pojesti da dosegnete iole značajniji rizik.

Beskrajna prepucavanja oko krivaca će se nastaviti, a vi bi im trebali povjerovati da je otrova bilo malo. Zbog toga nećete umrijeti. Nezgodno je što se kritične doze obračunavaju na način kao da vam je to jedini otrov kojem ste izloženi u životu. Ali znamo da je stvarnost podosta drugačija.

Puno je toga što može ugroziti naše zdravlje. Zrak koji udišemo nije idealan, lijekovi koje pijemo nisu bezazleni, neki sastojci cjepiva su problematični, u kozmetiku trpaju štošta. A hrana sa svim obaveznim etiketama, sastojcima i datumima? Tu je izloženost možda i najveća. Doduše, za brojne legalizirane otrove po namirnicama postoje gornji limiti, koji se vjerojatno poštuju. Ali nitko ne uzima u obzir da male doze jednog te istog otrova možete jesti u mnogo proizvoda. To onda nije mala, već velika doza. Pribrojite stotinu drugih legaliziranih otrova u malim dozama (Obraćate li pažnju na mononatrijev glutaminat? Natrijev benzoat?), podvucite crtu i naći ćete se u razarajućem grotlu. Teorija “malih i sigurnih doza” je pouzdani recept za bolest.

Kada prijeđete UKUPNU gornju razinu SVIH otrova i zagađenja koje tijelo može podnijeti, sva ta lažna normiranja postaju bespredmetna. Jedini pravi put je IZBJEGAVATI SVE LOŠE ŠTO SE MOŽE IZBJEĆI. Znam da se ne može živjeti pod staklenim zvonom, ali tijelo sigurno možete poštedjeti dijela smeća.

To bi trebao biti najvažniji cilj.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]