Imao sam operaciju prednjeg križnog ligamenta lijeve noge u 11 mj. 2016. godine. Počeo sam oporavak po programu i u Varaždinskim toplicama. Nakon toga sam nastavio s vježbama koje sam dobio u bolnici, da bi mi se u koljenu pojavila voda tj. koljeno mi je nateklo.

Svakodnevno jačam koljeno, trčim... Inače igram nogomet i imam 29 godina, nemam nikakvih problema kod trčanja i ne osjećam nikakvu bol kod vježbanja, međutim kad krenem igrati utakmicu imam snage u koljenu možda za 20 minuta i ne ide više.

Interesira me Vaše mišljenje da li je rano još za utakmice i da nastavim s jačanjem i hoće li se koljeno u potpunosti oporaviti, te koje mi vježbe preporučujete.

Cijeljenje nakon ovog operativnog zahvata traje i do godinu i pol. Jedan dio pacijenata može se vratiti u punu sportsku aktivnost već 6 mjeseci nakon operacije, dok drugima treba više vremena.

Dalje, oporavak nije autoput. Ne ide kod svih jednako i određene prepreke se pojavljuju na tom putu. Najčešći problemi su: kontinuirano vježbanje po istom programu, zanemarivanje jačanja kvadricepsa, izostanak aerobnog treninga niskog intenziteta, nedovoljno vježbi fleksibilnosti, nedovoljno vježbi za repetitivnu snagu, izostanak treninga za frekvenciju pokreta i eksplozivnost (u sigurnoj zoni), izostanak izokinetičkog testiranja, izostanak stručnog nadzora (samostalno vođena rehabilitacija).

Ukoliko niti nakon 10 mjeseci nemamo punu funkciju koljena preporučujem da vas pregleda iskusan sportski fizioterapeut, koji će procijeniti opseg pokreta, mobilnost patele i stabilnost koljena, fleksibilnost mišića, te izmjeriti obim natkoljenica. Potom će procijeniti je li vaš trenažni proces odgovarajući.

Ako je potrebno zahtijevati će izokinetičko testiranje, te sa svim tim informacijama postaviti hipotezu zašto imate postojeće simptome. Zatim će vam dati precizne savjete o tome kako da sanirate problem koji vas muči. Savjeti preko interneta i preporučivanje vježbi bez pregleda, posve je beskorisno.