Najnoviji pokušaji cenzuriranja protivnika cijepljenja na nekim važnim portalima mogu samo dodatno potaknuti otpore


Rođenje djeteta je inače prekrasan trenutak, ali to se u slučaju Pernarovog sinčića pretvorilo u medijsku harangu. Dakle, odbijanje cijepljenja malog Noe predstavljeno je kao manipuliranje neukima, zločin protiv djeteta i ozbiljno izazivanje epidemija. Necijepljeni se igraju zdravljem nacije, prijete nam boleštine i smrt. Zbog takvih opet će harati i paraliza i tuberkuloza. Pogotovo ospice. Vrlo slični zaključci preplavili su medijski prostor. Da li visoki tonovi podrazumijevaju istinu?

Kao prvo, cijepljenje i posljedice cijepljenja postalo je vrlo intrigantno pitanje, pogotovo zadnjih godina. Nekada „najveće otkriće u povijesti medicine“, a danas se roje otvorena pitanja. Sve češće nuspojave medicina najčešće tumaći slučajnošću, a i na sam spomen nevjerojatne progresije autizma spremni su ponuditi tisuću objašnjenja, od kojih neka graniče sa bizarnošću i zdravim razumom. O tome da obavezni kalendar cijepljenja podrazumijeva značajno prekoračenje dopuštenih doza nekih štetnih materija znakovito se šuti. Ali, prijeti se kaznama i radikalnijim progonom roditelja. Apostrofira se ugrožavanje imuniteta stada i onih ozbiljno bolesnih, makar događanja to ne potvrđuju. I u Dubrovniku i u Rijeci je procijepljenost MMR cjepivom dosta ispod 95%, ali najavljenih epidemija nema. Čak je i većina od onih petnaestak oboljelih u Dubrovniku cijepljena barem jednom dozom. A da li su zapravo zaraženi cijepnim sojem virusa… znakovito se šuti.

Ne trebam niti naglašavati da odštetni fond za žrtve cijepljenja u Hrvatskoj ne postoji. Pokušaj podizanja tužbe protiv proizvođača u startu je osuđen na neuspjeh. Nuspojave su popisane uz svaku dozu i smatra se da ste činom cijepljenja pristali na rizik. Ako se dogodi katastrofa, da li je osjećaj žrtvovanja za zdravlje drugih dovoljna naknada? Ne bih rekao. Baš tako rezonira i Pernar. Naknadno istjerivanje pravde je Sizifov posao. Štogod da se dogodi NAKON cijepljenja više nije prijelomna vijest. Pa, znamo da je to najčešće slučajnost ili loša sreća… Žrtve se zbrajaju u tišini, kada se prašina slegne.

Naravno da je medijski bič dohvatio i druge usputne Pernarove „grijehe“, po ne znam koji put. Liječenje depresije šetnjom kroz šumu, ljekovitost megadoza vitamina C… Nemam dojam da tu itko ikoga na išta NAGOVARA. Iznošenje opcija ne smatram nagovaranjem, puno gora je ZABRANA iznošenja. Najnoviji pokušaji cenzuriranja protivnika cijepljenja na nekim važnim portalima mogu samo dodatno potaknuti otpore. Znate, medicina je krajnje osjetljivo područje. Dojam da se tu informacije zataškavaju, cenzuriraju ili preinačuju je loš i neugodan dojam. Involviranje djece u cijelu priču je još neugodnije. Kome smeta Pernar i nije teško zaključiti.


Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]