• Američka tvrtka EcoScraps skuplja organski otpad iz restorana i supermarketa i potom ga kompostira, a krajnji proizvod – kvalitetni organski kompost - prodaje vrtnim centrima


Gotovo sve ideje koje su se odnosile na proizvodnju komposta, a o kojima smo do sada pisali u ovoj rubrici odnosile su se na kompost proizveden iz „kućnog“ zelenog otpada. Ideja koja dolazi iz Utaha u SAD-u, a čiji je rodonačelnik mladi student Daniel Blake, odvela je prikupljanje zelenog otpada na razinu tvrtki, odnosno restorana i supermarketa.

Naime, Amerikanci godišnje bace u smeće gotovo 30 milijuna tona hrane, a čak 27 milijuna stiže iz supermarketa i ostalih trgovina te restorana. Na otpadu završi čak 25% od sve proizvedene hrane.

Upravo od tih činjenica je krenuo Blake kada je osmislio posao kojeg danas uspješno vodi – njegova tvrtka skuplja organski otpad iz restorana i supermarketa i potom ga kompostira, a krajnji proizvod – kvalitetni organski kompost - prodaje vrtnim centrima.

Sav proizvedeni kompost do sada se brzo rasprodao, pa se čini da će se posao uskoro i proširiti s većim brojem zaposlenih (za sada ih ima 11) i s dodatnim prostorijama gdje će se otpad kompostirati.

Više o ovoj ideji na: http://www.ecoscraps.net/