Ako ste mali poduzetnik, vjerojatno ste već potpisivali obrazloženja što su ih vaši knjigovođe pripremali za poreznu upravu uz prijave poreza na dohodak, a lani i poreza na dobitak.

Naime, do sada je porezna uprava od banaka dobivala podatak o ukupnom potražnom prometu po žiro računima. Kad je obrtnik imao i privatni žiro račun, i taj je podatak stigao do poreznika. Trebalo je stoga opravdati eventualnu razliku između tog podatka i prijavljenih primitaka u obrtu.

Primjerice, obrtnicima koji naplaćuju u devizama poreznici su isti promet dvostruko zbrajali: po deviznom i po kunskom računu. Knjigovođe su se znale s time nositi i obično su obrazloženja slana zajedno sa prijavom.

Bilo je malo čudno kad su slični upiti od strane poreznih referenata stizali i za poduzeća, koja prihode i rashode knjiže po načelu nastanka poslovnog događaja, ali znali smo postupiti i u takvim prilikama, iako je zapravo sve čitljivo iz bruto bilanci koje smo slali u poreznu.

Od ove godine nastupila je velika novost: banke su obavezne poreznicima slati ne samo stanja nego i popise transakcija koje svi građani obavljaju po svojim računima.

Moram ponoviti da – koliko god nepopularna mjera bila – njezino je djelovanje konačno upućeno svim poduzetnicima, a ne samo registriranima.
Drugim riječima, siva ekonomija koja se do sada nesmetano odvijala po tekućim računima na koje su pristizale razne tzv. pozajmice, donacije ili uplate i prijenosi sada će ipak biti zabilježena.

Uplate iz inozemstva sa Pay Pal-a i sličnih servisa, preko kojih su naplaćivali oni koji su znali prodati svoje usluge u inozemstvu, koje su do sada nesmetano prebacivane na tekuće račune onih su nerijetko imali status barem nezaposlenih osoba (ako ne i socijalno potrebitih) od sada će biti na mjesečnim bankarskim popisima.

Osnivači poduzeća koja u poslovnim knjigama već godinama posluju s gubitkom, neće više prolaziti neprimijećeni, barem tako kažu poreznici.

Drugim riječima, oni koji su obavljali gospodarske djelatnosti bez ikakve registracije kao i oni koji su samo dio ostvarenih prometa prijavljivali u poslovnim knjigama, od sada će to činiti teže.

Od srpnja će svi morati biti fiskalizirani, pa bi za kratko vrijeme u svijest svih potrošača trebalo ući saznanje da za svaku gotovinsku uplatu moraju dobiti fiskalni račun.

Kod nas se često zaboravlja da naši porezni propisi nisu kao u nizu drugih država i da nije moguće stanoviti iznos dohotka primiti neoporezivo. Svaki je građanin i dalje dužan prijaviti svoj dohodak stečen u tuzemstvu ili u inozemstvu, te se sam zadužiti za pripadajući dio doprinosa i poreza. Ove je godine rok za to produljen na 30 dana, a čak i djela autora i umirovljenika su podložna obvezi doprinosa.

Uglavnom, tijekom radnog vremena u zadnjih 10-tak dana primjećujem povećani interes za otvaranjem obrta i paušalnim oporezivanjem. Međutim, primjećujem i da će mnogi uletjeti u takvu vrstu registracije samo zato što se na prvi pogled čini najjednostavnija.

Odvajanje poduzetništva od same osobe poduzetnika poslovanjem kroz poduzeće je u cijelom nizu situacija povoljnije i ne utječe na neka možebitna druga prava te fizičke osobe.

Nadalje, paušalno oporezovani dužni su platiti porez bez obzira na uspješnost svog poslovanja.

O vezi privatnih ovrha i poslovnih računa već sam ovdje pisala.

Prema tome, pokušajte se oduprijeti stampedu otvaranja obrta radi legaliziranja poslovanja, stavite nogu na loptu i sagledajte svoju poziciju sa svih strana.

Iskustveni i znalački savjet može vam na više načina uštedjeti novac. Nisu baš sva znanja dostupna besplatno na internetu.

Sretno!

Teme i pitanja slobodno predlažite na Facebook stranici Makora knjigovodstvo i poslovne usluge