Danas već mnogi liječnici preporučuju oprez kod korištenja ultrazvuka. Takav pregled je sigurno potreban kod rizične trudnoće i nekih dokumentiranih problema, ali nema smisla tako tretirati urednu trudnoću


Pregled nerođenog djeteta putem ultrazvuka predstavlja zabetonirani ritual, kojem se zapravo svi vesele. Otkrit će nam spol i bit ćemo sigurni da se sve razvija u apsolutnom redu.  Bebu možemo vidjeti i sačuvati sliku za uspomenu. I tako nekoliko puta. Rijetko tko razmišlja o sigurnosti takve procedure. Pogledajmo detaljnije…

Ultrazvuk se, osim u pedijatriji, koristi i u puno drugih slučajeva. Recimo, ultrazvukom se čiste vodovodne i kanalizacijske cijevi, pa i nepristupačni dijelovi u mašinskoj industriji. Nekada davno se koristio u tretmanu najrazličitijih bolesti, od Parkinsonove bolesti i reumatoidnog artritisa pa do nekih oblika raka. Ultrazvukom se skida i zubni kamenac. Očito, u pitanju je velika razbijačka snaga. Opravdano je zapitati se što takva snaga može učiniti plodu, koji je u intenzivnom razvoju i koji je jako osjetljiv na bilo kakve vanjske utjecaje. Iznenađujuće, ali sigurnost ultrazvuka za kontrolu trudnoće nikada nije u cijelosti testirana. (Tu mislim na istraživanje, gdje bi se pratili zdravlje i razvoj ultrazvučno tretirane i netretirane djece.) Vjerojatno neće ni biti, jer kažu da to „etički više nije moguće.“ Iznimka su Kinezi, koji su jasno utvrdili da vrućina (i do 6 stupnjeva porast temperature unutar trbuha), koja se tako stvara, „mijenja bebinu moždanu strukturu.“ Kada su abortirane fetuse izlagali ultrazvuku, ozbiljna oštećenja na razini DNA nastala su već nakon 10 minuta. Postoje izvještaji o mogućoj povezanosti ultrazvuka sa zaostajanjem u rastu, govornim problemima ili disleksijom. Špekulira se i s utjecajem na nastanak leukemije.

U svakom slučaju, danas već mnogi liječnici preporučuju oprez kod korištenja ultrazvuka. Takav pregled je sigurno potreban kod rizične trudnoće i nekih dokumentiranih problema, ali nema smisla tako tretirati urednu trudnoću i do 5 puta. Zanima vas što se uopće može utvrditi ultrazvukom? Dakle, može se utvrditi spol. Ne vidim smisla u tome. (Možete li ga promijeniti ili RISKIRATE ZDRAVLJE ZBOG ČISTE ZNATIŽELJE?) Dalje, eventualno omotana pupčana vrpca oko vrata ili deformacije djeteta ponekad se pogrešno interpretiraju, što može rezultirati bespotrebnim i štetnim intervencijama. Uz to, ultrazvuk mnoge bolesti uopće ne može prepoznati. Netko je rekao da ultrazvuk služi prvenstveno za smirivanje pretjerano uplašenih majki. Zvuk jasnih otkucaja srca i kvalitetna slika nesumnjivo ublažavaju višak napetosti.

Još ne možemo sa sigurnošću reći koliki je obim prateće štete. A nećemo ni moći ako se toliko važna procedura temeljito ne istraži. Imajte u vidu da su štetne posljedice i cijepljenja i mamografije počele iskrsavati dosta NAKON što su se procedure pojavile na tržištu. Hoću reći, na početku je uvijek neskriveno oduševljenje. Plač stiže malo kasnije.


Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]